Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A lengyel elnök számonkérését várják Sólyomtól

2006.03.23. 16:23
Civil szervezetek tüntetést szerveznek péntek délelőttre Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök diszkriminatív megnyilvánulásai és a gyülekezési szabadság megtagadása miatt - ha megkapják rá az engedélyt. A civilek nyílt levélben fordultak Sólyom Lászlóhoz, melyben arra kérik, személyesen vonja felelősségre lengyel kollégáját.

Lech Kaczynski lengyel államfő március 24-én Magyarországra látogat, ahol találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel. A program szerint a pénteken délelőtt 10 és 12 óra között Sólyom László a köztársasági elnöki hivatalban, a Sándor Palotában látja vendégül lengyel kollégáját.

Civil szervezetek péntek délelőtt demonstrációt terveznek a Szent György térre, ezzel szeretnék kifejezni rosszallásukat a lengyel hatóságok jogtiprása miatt. A civilek szeretnék továbbá, ha Sólyom László a találkozón szóvá tenné a jogsértéseket és a diszkriminációt, valamint emlékeztetné Kaczynskit személyes felelősségére.

Jogi herce-hurca

Az Amnesty International Magyarország (AIM) eleget tett a demonstráció megtartásához szükséges bejelentési kötelezettségének, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azonban hatáskörének hiánya miatt nem adta áldását a rendezvényre. Az indoklásban a lengyel delegáció biztonságára hivatkoznak, a Szent György tér a látogatás idején ugyanis közterületi minősítését elveszítve biztonsági zónává alakul.

„A rendezvény alternatív helyszíneként a BRFK a biztonsági területen kívül található Dísz teret javasolta” – áll a határozatban, amit az AIM csütörtök délután kapott kézhez. „Nem szeretnénk törvénytelenül demonstrálni, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy ott legyünk” – mondta el az Indexnek Fodor Márk az AIM képviseletében. „A megfelelő megoldást keressük ahhoz, hogy élve gyülekezési jogunkkal a gyülekezési jog korlátozása ellen demonstráljunk” – tette hozzá.

A fókuszban: Sólyom László

A kezdeményezést nyolc civil szervezet karolta fel, akik nyílt levélben juttatták el álláspontjukat Sólyom Lászlónak. Az aláírók szerint „a lengyel hatóságok megsértik a szexuális kisebbségek gyülekezési jogát, és viselkedésükkel diszkriminatív légkört teremtenek”.

Levelükben szót emelnek a tüntetések betiltása ellen, miközben „jobboldali ifjúsági szervezetek a homoszexuálisokat nyíltan sértő demonstrációkat tartanak”. Kaczynski betiltotta például a melegek felvonulását, ami szerinte „szexuálisan obszcén" és „sértené a többség vallásos érzelmeit". „Jelenleg Lengyelország az egyetlen olyan európai uniós tagország, ahol az egyenlő jogoknak nincs biztosa” – olvasható a civilek állásfoglalásában.

A pénteki tüntetést az Amnesty International Magyarország, a Habeas Corpus Munkacsoport, a Háttér Társaság a Melegekért, a Humanista Mozgalom, az Igazság és Esélyegyenlőség a Nemek Között Egyesület, a Labrisz Leszbikus Egyesület, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen és a Zöld Fiatalok szervezik.