Ágnes
-1 °C
2 °C

Húszezer ember vár a kivégzésére

2006.04.19. 18:52
Vietnámban, Kínában, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Államokban, Iránban és Japánban valamint további 16 országban ítélhetnek halálra embereket. Tavaly 2148-at ki is végeztek.

Az Amnesty International szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint mintegy 20 ezer ember várja a kivégzését jelenleg. A halálbüntetés nemzetközi gyakorlatát vizsgáló legújabb éves jelentésében az AI feltárta, hogy a 2005-ös év során legalább 2148 embert végeztek ki a világ 22 országában - 94 százalékukat Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban.

A szervezet figyelmeztetett, hogy a tényleges számok valószínűleg a közöltnél magasabbak, mert sok helyen titokként kezeilk ezeket a számokat. Vietnámban például a halálbüntetéssel kapcsolatos adatok államtitoknak minősülnek, de Kínában is titkolóznak.

Fiatalkorúakat is

Szaúd-Arábiában embereket hurcoltak el börtöncelláikból és végeztek ki anélkül, hogy az érintettek egyáltalán tudtak volna arról, hogy ügyükben halálos ítélet született volna, míg másokat olyan nyelven hallgattak ki és ítéltek halálra, melyet nem is értettek.

Az AI tudomása szerint Irán volt 2005-ben az egyetlen olyan ország, ahol fiatalkorú elkövetőket végeztek ki. Az Egyesült Államokban két halálsoron lévő férfit engedtek szabadon 2005-ben, miután ártatlanságukat igazoló bizonyítékot találtak (összesen 60 embert végeztek ki). További 3400 ember van börtönben halálbüntetés ítéletével. Pozitív fejlemény, hogy az Egyesült Államok 2005 márciusában törvénytelennek nyilvánította fiatalkorú elkövetők kivégzését - korábban az USA vezette ezt a statisztikát.

Japánban több embert is úgy ítéltek halálra, hogy erőszakkal csikarták ki beismerő vallomásukat.