Gusztáv
-4 °C
1 °C

Irakiakat utasított ki Dánia

2008.05.24. 11:24
Az Amnesty International elítélte a dániai kormányt, mert kiutasítottak 11 iraki menekültet az országból, akik drogkereskedelemért, erőszakért, emberölésért, és gyújtogatásért ítéltek el Dániában. A jogvédő szervezet szerint a 11 menekültnek Irakban veszélyben lesz a biztonsága.

A koppenhágai kormányt elítélő nyilatkozatot tett közzé pénteken az Amnesty International dániai csoportja, amely szerint elfogadhatatlan 11 iraki hazatoloncolása.

"A kiutasítások elfogadhatatlanok, és ellenkeznek mind a nemzetközi, mind a dániai egyezményekkel, amelyek tiltják, hogy egy olyan helyre küldjenek bárkit, ahol veszélyben a biztonságuk" - mondta Lars Normann Joergensen, az Amnesty dáni vezetője az AFP-nek.

Egy bírósági végzés után a dán kormány nemrég döntött arról, hogy kitoloncol 11 iraki menekültet, akiket köztörvényes bűncselekményekért, drogkereskedelemért, erőszakért, emberölésért, és gyújtogatásért ítéltek el Dániában. Most történik meg először, hogy Dánia irakiakat utasít ki. A dániai Amnesty vezetője szerint a kitoloncolásra ítélt 11 iraki közül többet fenyeget az a veszély, hogy megölik vagy megkínozzák őket.

Két irakit csütörtökön már hazaküldtek, a többiek az elkövetkező hetekben hagyják el az országot, közölte a dániai országos rendőrkapitány helyettese. Elmondta, hogy az iraki kormány megbízottja közölte Koppenhágával, hogy fogadják a 11 kitoloncoltat. Egyikük, egy férfi felesége azt nyilatkozta a Ritzau hírügynökségnek, hogy férjét azonnal bebörtönzik, amint visszatért. A 11 irakiból 10 törvényes papírokkal volt Dániában, ahol további 400 iraki menedékkérelmét utasították el a közelmúltban a dán hatóságok.