Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Naponta ötvenezer új HIV-fertőzött

2000.12.01. 12:05
Naponta ötvenezer embert fertőz meg a HIV-vírus, és óránként háromszázzal több AIDS-beteg él közöttünk. A halálos kórral leginkább sújtott területeken a betegek kilencven százaléka nem is tud arról, hogy fertőzött. Hazánkban évről évre kevesebb pénzt szánnak a megelőzésre, pedig a szakértők szerint a balti államokból a közeljövőben újabb AIDS-hullám fenyegeti Európát.
Naponta 50 ezer embert fertőz meg HIV-vírus a világon, és egyes afrikai országokban, mint Zambia, Botswana, Zimbabwe a becslések szerint a lakosság egynegyede fertőzött, ám 90 százalékuk nem is tud erről. A Szaharától délre található területen él a világ AIDS-betegeinek hetven százaléka, mintegy 23 millió ember, és csupán Zimbabwéban hetente 1200 áldozatot szed a betegség. A fertőzöttek valamivel több mint fele nő; és a 15-19 éves lányokat hatszor nagyobb mértékben fenyegeti a fertőzés veszélye, mint a hasonló korú fiúkat. A fejlődő országokban a fertőzöttek több mint tíz százaléka, a betegek és a halottak mintegy negyede fertőzötten született csecsemő.

Ezúttal Keletről fenyeget újabb AIDS-hullám

A halálos kór robbanásszerű terjedéséről számoltak be a balti államokból a közelmúltban az ENSZ szakértői, ahol megfogalmazásuk szerint az intravénás drogosok között valóságos pusztítást végez a betegség. A három volt szovjet tagállam közül Litvániában még sikerül féken tartani a járványt, ám a két szomszéd országban úgy tűnik, erre már képtelenek.

A Vatikán, az AIDS és az erkölcs
Az AIDS-fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze az önmegtartóztatás, és az egyház "erkölcsileg megengedhetetlennek" tartja az óvszer használatát - jelentette ki csütörtökön a Vatikánban tartott AIDS-konferencián Javier Lozano Barragán mexikói érsek, az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke. A szentszéki tisztségviselő emlékeztetett: a Vatikán falai között nem ez az első ilyen összejövetel ebben a témában. Tavaly decemberben például konferenciát rendeztek "A katolikus egyház és a HIV/AIDS általi kihívás" címmel. Az érsek leszögezte: az AIDS leküzdésében a megelőzésnek van a legfontosabb szerepe. A szexuális kapcsolat révén történő fertőzés elkerülésének legjobb módja a házasságon belüli és kívüli önmegtartóztatás, még akkor is, ha ez ellentétes a mai "pánszexuális" társadalom szokásaival. A főpap indoklásában kifejtette, hogy az egyház abszolút mértékben tiszteletben akarja tartani az emberi élet méltóságát, ezért tartja "erkölcsileg megengedhetetlennek" az óvszer használatát. Egy új élet szexuális úton történő megfogantatásának a lehetőségét ugyanis az embernek nincs joga befolyásolni, arról csak Isten dönthet - mondta az érsek.

forrás: MTI

Különösen aggasztó a betegek számának növekedése a másfél milliós Észtországban, ahol tavaly még csak 57 HIV-vírushordozót tartottak nyilván, ám az év eleje óta 277 új esetet regisztráltak, és ebből 250-et a legutóbbi két hónapban. Észtország nem készült fel erre a csapásra: nincs pénz a tűcsereprogramokra, a drogosok rehabilitációjára, és az AIDS-betegek kezelésére. Lettország egy kicsit előbb eszmélt, ennek ellenére szintén nem tud hatékonyan fellépni az AIDS ellen. Az országban az idén 389 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, -1998 óta 880-at - míg 1990 és 1997 között csupán 86-ot. A betegség főleg a homoszexuális közösséget sújtja, de itt is folyamatosan nő a betegek között a drogos, és a szakemberek attól tartanak, hogy az AIDS átterjed a lakosság más rétegeire is, amelynek már konkrét jelei is tapasztalhatóak. Közép-Európában egyelőre még a homoszexuálisok fertőzöttsége dominál, ám Lengyelországban, Szlovéniában és Horvátországban már jelentősen megnövekedett a drogos áldozatok száma is. Romániában mintegy négyezer olyan AIDS-beteg gyermeket tartanak számon, akik valamilyen orvosi beavatkozás során kapták meg a halálos kórt.

Hazai tendenciák

Hazánkban 1985 óta 868 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ám a betegek számát körülbelül 3000-4000-re becsülik. A magyarországi tendenciák számos ponton eltérnek a világ többi államában tapasztalható jelenségektől, mert míg máshol a fertőzöttek 42 százaléka a nők közül kerül ki, addig nálunk ez a szám csupán 13 százalék. Ugyancsak egyedi jelenség, hogy hazánkban még nem regisztráltak az intravénás drogbetegek körében HIV-fertőzöttet. Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság (NAB) titkárának tájékoztatása szerint itthon jellemzően szexuális úton terjed a betegség, és elsősorban a homoszexuálisokat sújtja. A NAB idén 50 millió forinttal támogatta a különböző szervezetek AIDS-megelőző felvilágosító munkáját és szűrőprogramjait, és hazánkban minden kezelt beteg a nyugati államokban is használt gyógyszereket kapja, a gyógyításra és megelőzésre szánt állami keret azonban évről évre csökken.

Szűrés és kezelés

Az országban számos intézetben végeznek ingyenes anonim teszteket, amelyek önköltsége 200-300 forint. Ha a tesztelt HIV-pozitívnak bizonyul, a vizsgálatot megismétlik, ezúttal névvel és személyi adatokkal együtt. Hazánkban a felnőtt HIV/AIDS-betegeket a fővárosi Szent László kórház fertőző belosztályán kezelik. Jelenleg 360 felnőttet és 8 gyermeket gondoznak itt, közülük 249 beteg részesül gyógyszeres kezelésben, akiknek Dr. Bánhegyi Dénes, a kórház fertőző belosztályának vezetője szerint a hazánkban három éve bevezetett, úgynevezett ,,nagyhatású antiretrovirális kezelés" (highly active antiretroviral treatment, HAART), népszerű nevén a "koktél" hatására jelentősen javult az életkilátása és életminősége. A HAART eredményeként a betegek több mint 80 százaléknál lelassul, illetve megáll a betegség előrehaladása, megszűnik az immunrendszer romlása, sőt gyakran tapasztalják a súlyosan károsodott immunrendszer kifejezett javulását, melynek eredményeként a beteg kikerül az életveszélyes állapotból, és akár újból munkaképessé válik.

Takarékoskodnak a megelőzésen

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat adatai szerint évente körülbelül 2000-en jelentkeznek szűrésre, ám a vizsgáltak száma ennél jóval nagyobb. Ez abból adódik, hogy sokan inkább a kötelező AIDS-szűréssel kiegészített véradásra jelentkeznek ahhoz, hogy megtudják, fertőzöttek-e. A vizsgáltak száma így évente körülbelül ötvenezer fővel egészül ki. Aggasztó jelenség, hogy a prevencióra szánt összegek csökkenésével párhuzamosan egyre kevesebb fiatal jelentkezik szűrésre, és a legveszélyeztetettebb korosztály körében ,,túl nagy a szexuális bizalom": 75 százalékuk ugyanis alig, vagy egyáltalán nem használ óvszert. Emellett a szolgálat szerint évről évre növekszik az ,,alternatív szexuális szórakozást" kedvelők, az intravénás drogosok és a külföldiekkel létesített alkalmi szexuális kapcsolatok száma.

Acquired Immunodeficiency Syndrome - amit a betegségről tudunk
Röviden AIDS -az immunrendszer halálos betegsége, amit a HIV (human immunodeficiency virus) okoz. AIDS-nek a HIV-fertőzés utolsó fázisát nevezik, amikor a különböző szövődményes betegségek is jelentkeznek. Az első hivatalosan elismert AIDS-eseteket 1981-ben Los Angelesben regisztrálták. Eleinte az AIDS inkább a homoszexuális férfiak körében terjedt, de hamarosan a heteroszexuálisak is veszélyeztetté váltak. A betegség ágensét 1983-ban különítették el, és 1985-ben dolgozták ki a felderítésére alkalmas tesztet. A HIV-fertőzés vér, ondó, hüvelyváladék vagy anyatej útján terjed. Sokan - ezek közül számottevően hemofiliások - nem tesztelt, fertőzött vér vagy vérkészítmények miatt kapták meg a betegséget.

A betegség lappangási ideje körülbelül 10 év, de tudnak olyan esetről is, amikor ennél is tovább tünetmentes volt a vírusfertőzött beteg. A HIV a fehérvérsejtek egy speciális osztályát, az immunrendszer számára kritikusan fontos segítő T-limfocitákat vagy T4-es segítő sejteket támadja. Ezek a sejtek felelősek a védelemben valamilyen szerepet játszó összes többi sejt riasztásáért. Miután a HIV integrálódott a T4-es sejtbe lassíthatja működését, vagy szét is rombolhatja azt teljes egészében. A legtöbb vírussal ellentétben a HIV-vírus úgy változtatja meg a megtámadott sejtek szerkezetét, hogy a saját genetikai kódját építi be a megfertőzött sejt anyagába. AIDS a T4-es sejtek számának bizonyos kritikus érték alá csökkenését követően alakul ki. Két domináló víruscsoportot különítettek el: HIV-1 és HIV-2 néven. A két vírus genetikai anyaga 60 százalékban azonos. A két típus nagyjából egyformán viselkedik, ám a HIV-2 sokkal lassabban terjed, és sokkal lassabban fejlődő AIDS-betegséget okoz.

A betegség megelőzésére egyelőre még nem sikerült gyógyszert vagy oltást kidolgozni. A prevenció a szexuális viselkedés megváltoztatására, illetve az intravénás droghasználók számának csökkenésére összpontosít. Az orvosok eleinte csak az adódó betegségek kezelését tudták elvégezni, ma már léteznek az AIDS kialakulását lassító gyógyszerek (angol nevük: azidothymidine AZT, vagy zidovudine; 3TC; dideoxyinosine). Egy újonnan kidolgozott terápia, a ,,nagyhatású antiretrovirális kezelés" népszerű nevén a "koktél" hatására jelentősen lecsökken az AIDS kialakulásának folyamata.  • Vennék
  • Hírek