Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Lebutított AIDS-nyilatkozatot fogadott el az ENSZ

2001.06.28. 08:39
A konzervatív iszlám országokkal folytatott vita folytán egy "lebutított" közös nyilatkozatot fogadtak el a résztvevők az ENSZ Közgyűlés különleges, AIDS-ről tartott közgyűlésén szerdán New Yorkban. Bár a résztvevők valamennyien egyetértettek a helyzet súlyosságában - az AIDS a 14. századi európai pestisjárvány óta a legsúlyosabb betegség, ami az embert fenyegeti -, nagyon is megoszlanak a vélemények azt illetően, mit is kellene tenni.
A pestis óta a legsúlyosabb betegséget okozó vírus
A világ országai egyetértenek abban, hogy az AIDS súlyos probléma, ami ellen küzdeni kell, de abban már nem, hogyan is kell e küzdelmet lefolytatni. Így foglalható össze az eredménye az ENSZ Közgyűlés speciális, AIDS-nek szentelt ülésszakának, ami szerdán fejeződött be New Yorkban.

Ez volt az első alkalom, hogy a világszervezet egészségügyi kérdésben ült össze. Az ülés célja egy átfogó, nemzetközi stratégia megfogalmazása, és egy globális, 7-10 milliárd dolláros pénzalap létrehozása volt.

Lebutított határozat

A hosszú hetek alkudozása után összehozott közös nyilatkozat jól tükrözi az alapvető véleménykülönbségeket: a résztvevők az utolsó pillanatban meghajoltak az iszlám országok követelése előtt, és a nyilatkozat szövegéből kihagyták a homoszexuálisokat és prostituáltakat, mint a fertőzéstől leginkább fenyegetett csoportokat.

Az iszlám államokban a homoszexualitás és a prostitúció tiltott, és számos országban még attól is óvakodnak, hogy nevükön nevezzék őket. Így kerültek a nyilatkozatba olyan megfogalmazások, mint "intézményi elhelyezésük" miatt fenyegetettek (börtönben ülők), "szexuális szokásaik" miatt fenyegetettek (homoszexuálisok), illetve "megélhetési módjuk" miatt fokozottan veszélyeztetettek (prostituáltak).

Nemzeti AIDS-programok 2003-ra

A dokumentum olyan nemzeti AIDS-programok létrehozására szólít fel, amelyek akadályozzák a vírus terjedését, és megvédik a leginkább fenyegetett csoportokat. A jogilag nem kötelező érvényű dokumentum 2003-at szabja meg határidőül. Szintén erre a határidőre kellene megoldani az AIDS-gyógyszerek hozzáférhetőségének problémáját, és 2005-re előállni átfogó egészségügyi programokkal.

Elemzők szerint ezzel a legfontosabb elemek benne maradtak a határozatban.

Eddig 700 millió gyűlt a tízmilliárdos alapba

A Kofi Annan ENSZ-főtitkár által javasolt globális pénzalapba összesen 700 millió dollár gyűlt össze eddig. A legtöbbet Nagy-Britannia és az Egyesült Államok adták (200-200 milliót), de Amerika kedden újabb 1,3 milliárd dollár juttatására tett ígéretet. Több afrikai vezető és aktivista szerint azonban az új alap csak pénzt von el meglévő programoktól.

A szegénység a valódi probléma

Sokan azt hangoztatták, hogy a valódi probléma - aminek az AIDS rohamos terjedése csak következménye - az afrikai országok súlyos szegénysége és fejletlensége. "Nincs értelme antiretrovirális készítményekről vitatkozni, amikor egyes helyeken még ivóvíz sincs" - mondta egy résztvevő.

Egyes szervezetek szerint a megoldás az afrikai országok adósságának elengedésében és az egyes egészségügyi rendszerek támogatásában, nem pedig újabb globális stratégiák kialakításában rejlik. Nem volt valódi egyetértés abban sem, mire kellene helyezni a hangsúlyt a betegség elleni küzdelemben: a megelőzésre vagy a gyógyításra. Mindkettő nem csak infrastrukturális és anyagi problémákat, de szociális-kulturális nehézségeket is felvet.

"Feltesszük ezeket a figyelmeztető plakátokat, de a nők jelentős része nálunk még olvasni sem tud" - idézett egy kenyai küldöttet a New York Times online változata. Mint a nyilatkozat megfogalmazása körüli vita is illusztrálja, konzervatívabb országokban szinte képtelenség nyíltan beszélni olyan kulcsfontosságú fogalmakról, mint a biztonságos szex.

25 millió halálra ítélt Afrikában

Afrikában katasztrofális méreteket öltött a járvány. 25 millió embert fertőzött meg a vírus, és egyes Szaharától délre eső országokban a lakosság ötöde-harmada is HIV-pozitív. A betegség miatt több mint egy évtizedet zuhant a várható élettartam, és szakértők szerint az amúgy is gyenge afrikai gazdaságokra teljes összeomlás vár a kieső munkaerő miatt.

Afrikán kívül a leginkább fenyegetett területek India, Kína, Latin-Amerika és egyes szakértők szerint Kelet-Európa.  • Vennék
  • Hírek