Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Olcsó gyógyszer a dél-afrikai AIDS-betegeknek

2001.10.13. 21:31
A GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég engedélyezte a dél-afrikai Aspen Pharmacare-nak, hogy olcsón gyárthassa három AIDS-ellenes gyógyszerét. A gazdag piacokon évi 15 ezer dollárt is költenek az AIDS ellenes terápiára, a szegényebb afrikai vagy ázsiai piacokon ez az ár megfizethetetlen.

A GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó cég engedélyezte a dél-afrikai Aspen Pharmacare-nak (AP), hogy olcsón gyárthassa három AIDS-ellenes gyógyszerét. Az Aspen Pharmacare a megállapodás értelmében ingyen megkapta az AZT, 3TC és Combivir gyógyszerek gyártási jogát, ám ezek eladásából a cégnek profitja nem származhat.

Per helyett kompromisszumos megoldás

A gyógyszereket csupán Dél-Afrikában hasznosíthatnák: a kormányzati egészségügyi rendszerben és az AIDS-ellenes szervezetek hasznára, exportálni nem lehet őket. Az AP-nak a bevételek 30 százalékát kell majd a GSK-nak befizetni.

A kompromisszumos megoldás azután született meg, miután hat hónapja a GSK és 38 más gyógyszergyártó cég lemondott arról a perről, mely megtiltotta volna Dél-Afrikának az olcsó AIDS-ellenes gyógyszerek gyártását vagy importját.

Olcsó gyógyszert mindenkinek!

Dél-Afrikában a lakosság 11 százaléka fertőzött a HIV vírussal, ez 4.7 millió embert jelent. Az AIDS ellen tökéletes gyógyszer nincsen, de az antiretrovirális szerek szedésével a szervezetben visszaszorítható a HIV vírus, így a beteg - a gyógyszer helyes szedése esetén - nem hal meg. A "hármas koktél" - ahogy nevezik - azonban nagyon drága, egy embernek 10-15 ezer dollárba kerül évente. Ezt a szegény, a betegségtől legjobban fenyegetett országok nem tudják megfizetni, hanem - a szabadalmak megszegésével - lemásolják, és olcsóbban állítják elő a már létező gyógyszereket. India számít a legnagyobb olcsó, de törvényellenesen gyártott gyógyszerek exportőrének.

A megállapodás előtt a GSK a hármas koktélt napi két dollárért árulta, az AP felmérések szerint 20 centtel olcsóbban, 1,80 dollárért tudja majd ajánlani termékét. Ez az ár még mindig jóval magasabb az indiai importból származó, törvénytelenül gyártott gyógyszer ellenértékénél: ez napi 1 dollárba kerül.

A gyógyszer gyártók félnek a profit csökkenésétől

A gyógyszergyártó cégek nem kívánják a jól fizető észak-amerikai és európai piacok profitját veszélyeztetni azzal, hogy a szegényebb afrikai piacon alább nyomja az árakat. A GSK piacvezető az AIDS gyógyszerek gyártásában, piacát évi 4 milliárd dollárra becsülik, de a járulékos betegségek gyógyszerezésével a piac 10 milliárd dollárosra nő.