Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Kelet-Európában terjed leggyorsabban az AIDS

2001.11.28. 19:21
Évi ötmillió új fertőzöttel az AIDS gyorsabban terjed, mint valaha, áll egy új ENSZ-jelentésben. A jelentés szerint a világon eddig negyvenmillió embert fertőzött meg az AIDS-et okozó HIV-vírus, közülük 2,7 millió gyermek. A leginkább fenyegetett térség Kelet-Európa lehet.
Az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szervezetének, a UNAIDS-nek legújabb jelentése szerint továbbra is a Szaharától délre fekvő területeket sújtja legjobban a betegség. Itt összesen 28 millió megbetegedést jegyeztek fel eddig, az AIDS-ben meghaltak száma 2,3 millió.

A térség 16 országában a 15 és 49 év közti lakosság legalább 10 százaléka fertőzött. Egyes országokban ez eléri a 20 százalékot, sőt: Botswanában az összlakosság csaknem harmada (!) HIV-pozitív. Ebben az országban a várható élettartam 62 évről a felére, 36 évre csökkent a betegség miatt.

A kiadvány, amelynek elkészítésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is közreműködött, a világ legfenyegetőbb megbetegedésének nevezte az AIDS-et, amely a negyedik legtöbb áldozatot szedi a világon.

De a jelentés hangsúlyozza, hogy a jövőben Kelet-Európát fenyegetheti leginkább a betegség. Ebben a térségben nő a leggyorsabban a megbetegedések száma, főként a nagyszámú intravénás kábítószer-élvező miatt. Ukrajnában a lakosság 1 százaléka fertőzött; az egész térségben kétmillió megbetegedést regisztráltak.