Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

AIDS-járvány fenyegeti a Vöröskeresztet

2003.11.28. 10:34
Saját munkatársai megmentésére indított programot a Nemzetközi Vöröskereszt. A segélyszervezet afrikai, AIDS-betegekkel foglalkozó munkatársa közül kétszázezren maguk is fertőzöttek. A betegség már a Vöröskereszt "túlélését" fenyegeti.
A Vöröskereszt "szervezeti egységét" fenyegeti az AIDS - jelentette be Bernard Gardiner, a nemzetközi segélyszervezet tisztviselője Genfben. A jelenlegi adatok szerint legalább kétszázezer, nagyrészt a betegség által leginkább sújtott Afrikában dolgozó munkatársa vírushordozó. Jelentős részüknél a gyógyszerek hiánya miatt már kialakult a betegség is.

A fertőzöttek nagy része egyébként pont HIV-fertőzöttekkel és AIDS-betegekkel foglalkozik. "Nem tudjuk folytatni segélyező tevékenységünket ezeknek az embereknek a megmentése nélkül" - nyilatkozta Gardiner az AP-nek.

Afrikában mintegy 29 millió fertőzöttet, a világ 40 millió vírushordozójának háromnegyedét tartják számon. "Munkatársaink nagy részét a helyi közösségekből választjuk ki" - magyarázta Gardiner az AP-nek, hogy miért is lehet ilyen nagyszámú fertőzött vöröskeresztes.

A segélyszervezet munkatársai pártfogoltjaikhoz hasonlóan nem tudják megengedni maguknak a drága gyógyszerkoktélokat. A segélyszervezet ezért most sajátos módon a saját munkatársai számára indított programot Masambo Alapítvány néven. A kezdeményezés egy 2001-ben, a betegségben elhunyt segélyszervezeti munkásról kapta a nevét. A program keretében évente háromszáz munkatárs számára biztosítják a betegség kialakulásának megelőzéséhez szükséges anti-retrovírus gyógyszereket - írja az AP.