Az elnök különgépén sincsenek már francia nevű ételek

2003.03.26. 21:37
Az amerikai elnök különgépén sem szolgálnak már fel olyan fogásokat, melyek neve bármilyen módon emlékeztet Franciaországra. A franciák szerint ennek oka, hogy George Bush amerikai elnök nehogy ismét fulladozni kezdjen evés közben.
Az amerikai képviselőház éttermei után az elnöki különrepülőgép étlapjairól is eltűntek azok a fogásnevek, amelyekben szerepelt a "francia" szó, vagy utaltak az étel francia eredetére.

Nincs már az Air Force One néven ismert repülőgépen "francia pirítós", azaz bundás kenyér (French toast), mint ahogy a kongresszusban és sok amerikai étteremben sem, helyette szabadságpirítós (freedom toast) szerepel. Az éttermekből eltűnt a francia krumpli megnevezés is (French fries - a hasábburgonyát hívták így), helyét a szabadságkrumpli (freedom fries) vette át.

Nehogy fulladozni kezdjen

A képviselők az átkereszteléssel fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy Franciaország nem hajlandó felsorakozni az Egyesült Államok mögé egy esetleges Irak elleni háborúban, jelentette annak idején az AP amerikai hírügynökség.

Most az AFP francia hírügynökség azzal kezdte jelentését: az amerikai döntés oka az, nehogy George Bush amerikai elnök ismét fulladozni kezdjen evés közben. Bush tavaly egy baseballmérkőzés nézése közben rövid időre eszméletét vesztette, mert megakadt a torkán egy sós perec.  • Tippek
  • Bankszámla