Szabolcs
20 °C
35 °C

Tisztul Peking levegője

2008.07.30. 19:01
Jelentős javulást regisztráltak Peking levegőjének minőségében, a tiszta levegő azonban még nem jellemző minden napra, a héten az időjárás hatására javultak a mutatók. A trópusi vihar elvonultával ismét szennyezettebb lehet a levegő, így elképzelhető, hogy tovább korlátozzák az autók közlekedését, illetve még több gyárat zárnak be.

Peking légszennyezettségi mutatója drámaian javult, Kína fővárosának környezetvédelmi hatósága szerint az olimpia kezdetére biztosítani tudják a tiszta levegőt, írja az AP. A mutató szerdán 44 volt, ami kevesebb mint a fele a kedden mért értéknek, és július 20. óta a legalacsonyabb.

Akkor vezettek be Pekingben drasztikus intézkedéseket, így például korlátozták a városban közlekedő 3,3 millió autó használatát, a páros és páratlan rendszámú autósok napi váltásban használhatják járműveiket. Emellett az olimpia végéig leállították számos gyárban a termelést, ami nemcsak a fővárosi üzemeket érinti, hanem a környező tartományokat is.

„Az intézkedések valóban hatékonyak” – mondta Tu Saocsung (Du Shaozhong), Peking környezetvédelmi hatóságának igazgatóhelyettese. Az elmúlt 11 napból 7 napig a szennyezettség nem haladta a Kínában meghatározott egészségügyi határértéket. Ha a mutató 100 alatt van, az tiszta levegőt jelent.

Csütörtöktől vasárnapig azonban 110 és 118 között volt a szennyezettség mértéke, amit a magas hőmérséklet és magas páratartalom, valamint a szélcsendes időjárás okozott. Keddre azonban trópusi vihar érkezett Pekingbe, ami szelet és csapadékot hozott, így lényegesen tisztult a levegő. A vihar ugyan rövid időre feloszlatta a ködöt, szerdán azonban újra szürkévé vált a város.

Tu Saocsung azt mondta, hogy a következő néhány napban mérlegelik, hogy szükség van-e további korlátozások bevezetésére ahhoz, hogy az olimpia kezdetére a vállaltnak megfelelő tisztaságú legyen Peking levegője. Így elképzelhető, hogy még kevesebb autót lehet majd használni, várhatóan előnyben részesítik a környezetbarátabb járműveket, illetve további gyárakat zárhatnak be ideiglenesen.

Több sportoló, elsősorban futók várhatóan maszkot viselnek majd, Új-Zéland a hivatalos felszerelés részévé tette a maszkot a delegáció minden tagjának. A legtöbb országban a sportvezetők azt javasolták a versenyzőknek, hogy az olimpiai faluban járjanak maszkban, a verseny idején azonban ne viseljék.