Ágnes
-1 °C
2 °C

Elfoglalták a bagdadi repteret

2003.04.04. 05:45
A Pentagon péntek reggel hivatalosan is bejelentette: az amerikai csapatok elfoglalták a Szaddám Nemzetközi repülőteret. Az amerikai légierő vigyázott arra, nehogy felsértse a kifutópályákat, így az utánpótlás közvetlenül a frontvonalra érkezhet.
A 3. gyalogsági hadosztály alakulatai elfoglalták a Szaddám Nemzetközi Repülőteret - jelentette be hivatalosan az amerikai hadsereg péntek reggel. A Bagdad központjától mintegy 20 kilométerre fekvő reptér elfoglalását először csütörtök este jelentette az ABC a reptér betonjáról bejelentkező helyszíni tudósítója.

Csekély ellenállás

Az amerikai csapatok viszonylag kevés ellenállásba ütköztek, a Pentagon már késő éjszaka a reptér "biztosításáról" beszélt, a hivatalos bejelentés késleltetését valószínűleg a háború első hetének elhamarkodott sikerjelentései okozták.

Akár négyszáz iraki áldozat

A CNN helyszíni tudósítója szerint 350-400 iraki katona veszthette életét, a Pentagon hivatalosan több mint 320 iraki áldozatról beszél. Az amerikai csapatok a támadó alakulat parancsnoka szerint nem szenvedtek veszteségeket. A harcokban tíz iraki páncélos megsemmisült.

Az iraki hatóságok az éjszaka folyamán hangosbeszélőkön szólították a környék polgári lakosságát a reptér védelmére - jelentette a CNN.

A központi parancsnokság jelentése szerint a reptér kifutóit megkímélték a bombázások idején, így az utánpótlást szállító gépek közvetlenül a frontvonal szomszédságában landolhatnak.