József, Bánk
-6 °C
0 °C

Oroszország menedéket adott Akajevnek

2005.03.26. 20:03
Oroszország menedéket adott a megbuktatott kirgiz elnöknek, ugyanakkor gazdasági segítséget ígért az ideiglenes biskeki kormánynak a kirgizisztáni helyzet stabilizálásához.
A Kreml sajtószolgálata megerősítette szombat este, hogy Aszkar Akajev "lehetőséget kért oroszországi tartózkodásra" és azt meg is kapta. Az elnöki hivatal szóvivője közölte azt is, hogy Akajev már orosz földön tartózkodik, de hogy Moszkvában lenne, azt nem erősítette meg.

Orosz sajtóértesülések szerint a megdöntött kirgiz elnök a péntekről szombatra virradó éjszaka érkezett Oroszországba. A moszkvai külügyminisztériumban azt közölték, hogy erről nincs semmiféle információjuk.

Vlagyimir Putyin közben telefonon beszélt Kurmanbek Bakijev ügyvezető kirgiz kormányfővel és Oroszország segítségét ígérte neki a "kirgizisztáni helyzet stabilizálásához". A Kreml sajtószolgálatának szombat esti tájékoztása szerint az orosz elnök közölte partnerével, hogy "a két nép baráti kapcsolataira tekintettel, Bakijev kérésére kész megvizsgálni olyan konkrét terveket, amelyek segíthetnek megszilárdítani a kirgizisztáni helyzetet".

Alekszej Gromov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy a telefonbeszélgetés a kirgiz fél kezdeményezésére jött létre. Az ideiglenesen az elnöki tisztet is ellátó Kurmanbek Bakijev szombaton a biskeki parlamentben arról beszélt, hogy Oroszország üzemanyag- és vetőmagszállításokkal, valamint kedvezményes hitelekkel segíti a kirgiz mezőgazdaságot a tavaszi munkák megkezdésében.