Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Felrobbantottak egy vonatot Törökországban

2005.07.02. 13:58
Távirányított aknát robbantottak fel valószínűleg kurd lázadók egy személyszállító vonat alatt szombaton Törökország keleti részén, a merényletben legkevesebb öt ember életét vesztette, többen megsérültek. A robbanás miatt a 15 vagonból és poggyászkocsiból álló szerelvény három kocsija kisiklott.

Egy neve elhallgatását kérő vasúti tisztségviselő elmondta, hogy a robbanószerkezet az Elazig és Tatvan városok között közlekedő vonat alatt lépett működésbe Bingöl tartományban, Suveren állomás közelében. A robbanás miatt a 15 vagonból és poggyászkocsiból álló szerelvény három kocsija kisiklott, maga alá temetve öt vasúti dolgozót, akik a helyszínen meghaltak. A vonaton hozzávetőlegesen 45 ember utazott, az utasok közül öten sérültek meg, hárman súlyosan.

Az NTV török hírtelevízió helyi tisztségviselőktől származó értesülése szerint a merényletben legalább négy katona vesztette életét és három bajtársuk, valamint egy civil utas megsebesült. A tévé úgy tudja, hogy a szerelvény négy kocsija siklott ki. A tartományi kormányzó helyettese legkevesebb öt katona haláláról és nyolc sérültről számolt be, utóbbiakról nem derült ki, hogy katonák vagy polgári személyek. A sebesülteket katonai helikoptereken a környező kórházakba szállították, a kisiklott kocsikban rekedt utasok mentése folyik.

A névtelenségbe burkolózó vasúti illetékes és a kormányzóhelyettes egyaránt úgy nyilatkozott, hogy körülbelül fél órával később egy másik vonat ellen is "támadást" követtek el a térségben és megpróbálták kisiklatni, a második merényletről azonban egyikük sem szolgált részletekkel.