Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Megúszta a betiltást a török kormánypárt

2008.07.30. 19:00
Három hónap vizsgálat után nem tiltotta be a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját a török alkotmánybíróság. Pénzbüntetést azért kapott a párt, mert a bíróság szerint a szekuláris államot veszélyeztették az egyetemi kendőviselés engedélyezésével. Az EU a pártot támogatta a vitában.

Nem tiltotta be a török alkotmánybíróság az Igazság és Fejlődés Pártját. A török kormánypárt a legutóbbi választáson 46 százalékot kapott, népszerűségét jól jellemzi, hogy ekkora többséget évtizedek óta nem kapott egyetlen párt sem.

Az alkotmánybíróság azért indított eljárást a párt ellen, mert engedélyezték a kendő viselését az egyetemista lányoknak. Az iszlám hagyomány tiltja a nőknek, hogy fedetlenül menjenek utcára, azonban a török alkotmány szigorúan előírja a vallás és a közélet szétválasztását. Ezért az iskolákban és a hivatalokban eddig tilos volt kendőt viselni, az egyetemek azonban kivételek lettek. Igaz, csak néhány hónapra, mert az alkotmánybíróság már megsemmisítette a törvényt.

A kormánnyal rossz viszonyban lévő baloldali pártok és a rendkívül befolyásos hadsereg is az alkotmány megsértésével vádolták ezért a kormány intézkedését, emlékeztetett a BBC. Az AKP több, részben betiltott iszlamista szervezet örököse, azonban kormányra kerülésük óta inkább liberális gazdasági reformokkal hívták fel magukra a figyelmet. Gazdasági sikereit az EU is elismerte, így a vitában Brüsszel egyértelműen az AKP mellé állt. Az AKP a vallásszabadság melletti gesztusként vezette volna be a kendő-legalizálást.

A török alkotmánybírák 6-5 arányban a párt betiltása mellett szavaztak, de csak 7 fős többség lett volna elég a betiltáshoz. Büntetést így is kapott a szervezet: befagyasztották az AKP állami támogatását.