Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Viszi a múltat a víz

2002.08.29. 13:15
A cseh fővárost is elöntő katasztrofális árvíz erősen megrongált vagy teljesen megsemmisített számos, a kommunista időszakból származó politikai dokumentumot. Penészesédesnek indult Václav Hável '79-es perének iratanyaga csakúgy, mint a '68-as prágai tavasz után bevont ellenzéki könyvek sorozata.
A Moldva parti Troja negyedben lévő elárasztott levéltárban vannak azok az akták, amelyek az Igazságtalanul Üldözöttek Védelmi Bizottsága (VONS) tagjainak a peréből származnak. Ebben az 1979-es perben ítélték el Václav Havel akkori máskéntgondolkodót, mai köztársasági elnököt - jelentette csütörtökön a Mladá Fronta Dnes című napilap.

"Vegyen fel búváröltözetet!"

A víz alá került épületben tárolták azokat az okmányokat, amelyek a legsúlyosabb bírósági esetekről készültek a prágai városi törvényszéken a 60-as évektől a 80-as évekig. Ezek közé tartoznak azok az okmányok, amelyekben a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal (UDV) munkatársai kutatnak. Munkatársunknak azt mondták, hogy vegyen föl búváröltözetet" - mondta a lapnak Jan Srb, az UDV szóvivője.

Néhány nappal ezelőtt még feltételezték, hogy az árvíz által megrongált összes okmány megmenthető. Ez azonban a legújabb ismeretek szerint nincs így. Ahhoz, hogy az okmányokat megmentsék a penésztől, szükséges volt lefagyasztani az anyagot. Így később lassan megszáríthatják. Az eljárás csak akkor alkalmazható, ha az anyagot két napon belül elhelyezik fagyasztószekrényekben. Ez azonban nem minden esetben sikerült.

A kuka olcsóbb

Elázott levéltári anyagainak és régi klasszikus hadtörténeti műveknek a lefagyasztását határozta el a cseh hadtörténeti intézet történeti osztálya is, miután Invalidovna utcai raktárát elöntötte az ár - írta a Lidové Noviny. Az intézet vezetése azonban részben felülbírálta ezt a döntést, így utasítására megsemmisítettek, illetve szemétbe dobtak húszezer kötet olyan klasszikus hadtörténeti művet, amelynek helyreállítását a vezetés túlságosan is költségesnek és munkaigényesnek ítélte.

Az intézet egyik munkatársa ezzel szemben a Lidové Novinynak adott nyilatkozatában Csehország számára pótolhatatlannak nevezte a kidobott könyveket, hozzátéve, hogy olyan művek egyedüli csehországi példányairól van szó, amelyeknek többi példányát az 1968-as prágai tavasz leverését követő "normalizáció" idején eltávolították a könyvtárakból és levéltárakból.