Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Viszi a múltat a víz

2002.08.29. 13:15
A cseh fővárost is elöntő katasztrofális árvíz erősen megrongált vagy teljesen megsemmisített számos, a kommunista időszakból származó politikai dokumentumot. Penészesédesnek indult Václav Hável '79-es perének iratanyaga csakúgy, mint a '68-as prágai tavasz után bevont ellenzéki könyvek sorozata.
A Moldva parti Troja negyedben lévő elárasztott levéltárban vannak azok az akták, amelyek az Igazságtalanul Üldözöttek Védelmi Bizottsága (VONS) tagjainak a peréből származnak. Ebben az 1979-es perben ítélték el Václav Havel akkori máskéntgondolkodót, mai köztársasági elnököt - jelentette csütörtökön a Mladá Fronta Dnes című napilap.

"Vegyen fel búváröltözetet!"

A víz alá került épületben tárolták azokat az okmányokat, amelyek a legsúlyosabb bírósági esetekről készültek a prágai városi törvényszéken a 60-as évektől a 80-as évekig. Ezek közé tartoznak azok az okmányok, amelyekben a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal (UDV) munkatársai kutatnak. Munkatársunknak azt mondták, hogy vegyen föl búváröltözetet" - mondta a lapnak Jan Srb, az UDV szóvivője.

Néhány nappal ezelőtt még feltételezték, hogy az árvíz által megrongált összes okmány megmenthető. Ez azonban a legújabb ismeretek szerint nincs így. Ahhoz, hogy az okmányokat megmentsék a penésztől, szükséges volt lefagyasztani az anyagot. Így később lassan megszáríthatják. Az eljárás csak akkor alkalmazható, ha az anyagot két napon belül elhelyezik fagyasztószekrényekben. Ez azonban nem minden esetben sikerült.

A kuka olcsóbb

Elázott levéltári anyagainak és régi klasszikus hadtörténeti műveknek a lefagyasztását határozta el a cseh hadtörténeti intézet történeti osztálya is, miután Invalidovna utcai raktárát elöntötte az ár - írta a Lidové Noviny. Az intézet vezetése azonban részben felülbírálta ezt a döntést, így utasítására megsemmisítettek, illetve szemétbe dobtak húszezer kötet olyan klasszikus hadtörténeti művet, amelynek helyreállítását a vezetés túlságosan is költségesnek és munkaigényesnek ítélte.

Az intézet egyik munkatársa ezzel szemben a Lidové Novinynak adott nyilatkozatában Csehország számára pótolhatatlannak nevezte a kidobott könyveket, hozzátéve, hogy olyan művek egyedüli csehországi példányairól van szó, amelyeknek többi példányát az 1968-as prágai tavasz leverését követő "normalizáció" idején eltávolították a könyvtárakból és levéltárakból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!