Benedek
-4 °C
5 °C

Célzott támadásokkal a terror ellen

2001.10.17. 12:27
Főbe lőtték Rehavám Zévi izraeli idegenforgalmi minisztert palesztin fegyveresek hétfőn reggel. A merénylet elkövetését a marxista Palesztin Népi Felszabadítási Front (PFLP) vállalta magára, közleményük szerint az akció vezetőjük, Abu Ali Musztafa augusztus 27-i meggyilkolásának bosszúja.
Abu Ali Musztafa az izraeliek által aktív védelemnek, illetve célzott gyilkosságnak nevezett politika áldozatául esett. Ezek az akciók izraeli vélemények szerint a palesztinok ellen indított frontális háború alternatíváját jelentik.

Aktív védelem

Rehavám Zévi
Izrael idegenforgalmi minisztere volt
"Izraelnek nem politikája a gyilkosság, de továbbra is le fogja tartóztatni, és támadni is fogja azokat, akik fenyegetést jelentenek izraeli életekre" - nyilatkozta Yarden Vatikai izraeli védelmi minisztériumi szóvivő augusztusban a BBC jeruzsálemi tudósítójának. Szintén augusztus elején döntött az izraeli védelmi kabinet a célzott katonai akciók folytatása mellett.

Ezek az akciók egyrészt tüzérségi támadásokat, illetve célzott helikopteres rakétatámadásokat jelentenek - ilyen volt az izraeli hadsereg július 31-i támadása Nablus városában, ahol nyolc ember, köztük két, a ház udvarán játszó gyermek vesztette életét.

Az akciók jelentős részét azonban az izraeli titkosszolgálat, a Shin Bet, vagy ahogy az izraeliek hívják, a Shabak hajtja végre. Módszereikre példaként említhető betlehemi akciójuk, amikor az Iszlám Dzsihád helyi vezetője épphogy meg tudott menekülni az arab álruhájukból kibújó és Uzijaikkal tüzet nyitó négy, feltételezett Shin Bet ügynök elől.

Arab ruha, bomba a fejtámlában, csevegés a piacon

Egy másik esetben kocsija fejtámlájába rejtett bomba végzett egy iszlám militánssal. A bombát gyanúk szerint a Shabak egy palesztin ügynöke rejtette el az autóban. Biztonsági szakértők véleménye szerint az izraeli titkosszolgálatnak nagyszámú arabul folyékonyan beszélő ügynöke van, akik magukat palesztinnak kiadva szabadon mozoghatnak Ciszjordániában. Az újoncokat palesztin piacokon tesztelik, ahol gyanú felkeltése nélkül kell elbeszélgetniük az árusokkal.

A Palesztin Hatóság véleménye szerint Izrael legalább hatvan célzott kivégzést hajtott végre az intifáda kezdete óta. A Hatóság állítja, több vezető palesztin tisztségviselő elleni merényletkísérletet akadályoztak meg.

Arafat is célpont lehet

Egy izraeli napilap augusztusban titkosszolgálati forrásokra hivatkozva egy Arafat elleni készülő merényletről számolt be. A lapban közöltek szerint egy titkosszolgálati dokumentum konklúziójában Arafatot Izrael biztonságát súlyosan veszélyeztető tényezőként írja le. "Az [Arafat] eltűnése okozta kockázat sokkalta kisebb, mintha továbbra is életben maradna" - áll az állítólagosan titkosszolgálati dokumentumban.

Más titkosszolgálati vélemények szerint Arafat meggyilkolása visszaüthet, még radikálisabb palesztin vezetést eredményezhet. Ariel Sharon határozottan visszautasított bármilyen, Arafat elmozdítására vagy a Palesztin Hatóság ellen irányuló akciót. "A nap végén a felelősség az enyém. Ebben a térségben nem lesz háború" - jelentette ki a BBC tudósítójának.

Az aktív védelem politikája azonban folytatódik. Erre utal, hogy vasárnap és hétfőn is Hamasz aktivistákra támadtak izraeli erők. Abdul Rahman Hamadot izraeli elitalakulatok lőtték le vasárnap nyugati-parti háza tetején, Adnan Aszfur helyi Hamasz vezető robbantás áldozata lett. "Ez nem az első, és nem is az utolsó ilyen eset" - nyilatkozta Sharon, az aktív védelem politikáját védve.