Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lukasenko okádik Putyin hatalmától

2007.10.13. 09:55
Alekszander Lukasenko belorusz elnök szerint hányingert keltő ahogy Vladimir Putyin orosz elnök ragaszkodik a hatalomhoz. A Brüsszel és Washington által diktátornak tartott Lukasenko pénteken intézte szokatlan hevességű kirohanását Oroszország ellen, majd azzal vádolta az orosz Gazpromot, hogy ki akarja fosztani Belorussziát.

Lukasenko szerint Moszkva a szovjet időkbe tér vissza, ha Putyin, elnöki mandátuma lejárta után, miniszterelnökként irányítja majd tovább Oroszországot, ahogy ezt az orosz elnök felvetette párja október eleji kongressusán. "A kongresszus néhány elemétől okádnom kellett." – mondta a belorusz elnök.

Lukasenko azt is kifejtette, az orosz Gazprom vállalat gyakorlatilag zsarolja Belorussziát a folyamatosan emelekedő gázárakkal annak érdekében, hogy Minszk eladja Moszkvának gázlétesítményeit.

Lukasenko és Putyin

Oroszország és Belorusszia korábban a két ország egyesítéséről tárgyalt, de Putyin és Lukasenko nem tudtak megállapodni a hatalommegosztásról. Viszonyuk azután romlott meg, hogy Moszkva elkezdte emelni a világpiaci árnál Minszknek jóval olcsóbban szállított földgáz árát.

Elemzők szerint Oroszország egyre gyakrabban használja fel az európai földgázellátásban játszott kulcsszerepét politikai célok elérésére. 2004 telén az Ukrajnába tartó gázszállításokat állította le a Gazprom, mert Kijevben tízezrek követelték a Moszkva-barát elnök távozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!