'Alacsony hatékonyságú' volt az iraki bombázás

2001.02.22. 12:43
A Pentagon vizsgálatai kiderítették: a 16-án Irakra ledobott high-tech bombák jó része nem talált célba, a támadott radarállomások több mint fele érintetlen maradt. Egyelőre nem tudni, mi okozta a rossz arányt, de az illetékesek már közölték: a figyelmeztetés így is egyértelmű volt, nincs szükség újabb támadásra.
A rossz találati arányt az AGM-154 bomba műszaki problémája okozta
Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei szerint a pénteken bombázott radarállomásoknak kevesebb mint felét sikerült csak megrongálni - közölte a CNN. A Pentagonban közölték: mind a hét támadott irányítási pontot sikerült megsemmisíteni, vagy megrongálni, de a 20-22 célpontként kijelölt radar nagy része érintetlen maradt. Azt sem tudni, hogy akár egyetlen egyet is sikerült-e teljesen megsemmisíteni.

A nevük elhallgatását kérő hivatalnokok szerint rossz találati arányt az AGM-154 bomba műszaki problémája okozta. A 150 ezer dolláros bombákat a USS Harry S Truman anyahajóról felszálló F-18-asok vitték Bagdad fölé, majd a ledobás után műholdak irányították célra.

A célponttól több száz méterre

A ledobott bombák egy része a céltól több száz méterre csapódott be.
A műholdas navigáció segítségével a bombáknak elvileg a kijelölt célpont néhány méteres körzetében kell becsapódniuk. A Pentagon vizsgálatai kiderítették, hogy a pénteken ledobott bombák egy része ennek ellenére a céltól több száz méterre csapódott be. A haditengerészet már vizsgálatot is indított, hogy kiderüljön, az adatokkal, a szoftverrel vagy a hardverrel volt-e gond.


  • Tippek
  • Hírek