Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Még napokig lángolhat a Gotthard-alagút

2001.10.25. 11:29
Mivel a svájci alagúttűz helyszínét a tűzoltók egyelőre csak néhány száz méterre tudták megközelíteni, az oltás pedig napokig is eltarthat, egyelőre nem tudni, pontosan hányan vesztették életüket a Gotthard-alagútban. Az előzetes jelentések tíz halottról és több mint húsz sérültről beszélnek.
Uri kanton rendőrségének szerda esti közlése szerint valószínűnek tartják, hogy az autókban és a mennyezet romjai alatt is vannak még áldozatok, továbbá füstmérgezés következtében többen életüket vesztették a menekülők közül is. A baleset idején az alagútban mintegy 200 autó volt, közülük 100 elhagyta az alagutat északi, 28 déli irányban, és 21 személy menekült a mentőjáratban délre.

Eddig tíz halálos áldozatról tudnak

Szerda esti adatok szerint a halálos áldozatok száma tíz, 8 személyt füstmérgezéssel és 13 személy pszichikai sokk miatt kórházban kezelnek. A balesetben részes, autógumikat és műanyag ponyvákat szállító, spanyol kamion vezetője megmenekült, és elmondta: látta, hogy a másik kamion - talán durrdefekt miatt - cikkcakkban jön felé, megpróbált kitérni, de akkor már késő volt.

Leomlott az alagút mennyezete

A rendőrség közlése szerint a tűz nyomán egy erős robbanás is bekövetkezett, s mintegy száz méter hosszúságban leomlott az alagút mennyezete. Ezenkívül az elektronikus berendezések több mint 200 méteren megsemmisültek, amiből arra következtetnek, hogy a tűz 1000-1200 fokon éghet.

Mérgező gázokat nem találtak

Szerda délutánra elemezték a füstöt, s megállapították, hogy nem tartalmaz mérgező anyagokat, az oltáshoz használt, kifolyó vizet felfogják, hogy ne a természetes vizeket szennyezze. Mindezek ellenére a környezetvédelmi riadót azonban még nem fújták le, mert nem tudni, mit szállított az alagútban lévő többi autó.

Közlekedési káoszra számítanak

Óriási közlekedési káoszra kell számítani a fontos észak-déli útvonalon lévő alagút lezárása nyomán, mivel a Franciaországból Olaszországba vezető Montblanc-alagutat 1999-ben egy 39 ember életét követelő baleset nyomán lezárták, és újbóli megnyitása csak három hónap múlva várható. Emellett a káoszt csak súlyosbítja, hogy a hat kilométer hosszú Szent Bernát alagút kijáratánál csütörtökön egy teherautó egy mikrobusszal ütközött. Az alagutat a Szent Gotthárd átjáró egyik legközelebbi alternatív útvonalaként használták.

Valamelyest enyhítheti a helyzetet, hogy a svájci vasút nyomban beindította az alagút megépítése után beszüntetett autószállító járatot: az alagút két bejáratánál lévő városok között már csütörtökön indítanak egyenként 70 jármű szállítására alkalmas szerelvényeket, amelyek hamarosan kétóránként járnak majd.