Mátyás
-6 °C
1 °C

Holttestek után kutatnak a Szent Gotthárd alagútban

2001.10.26. 10:47
A tűzoltóknak sikerült ellenőrzésük alá vonni a Szent Gotthárd alagútban kialakult tüzet, és pénteken a mentősök újrakezdik a holttestek keresését. A hivatalos adatok szerint tizenegyen meghaltak, és százhuszonnyolc embert eltűntnek nyilvánítottak. Szállítási szakértők szerint az alagút lezárása Olaszországnak jelentős gazdasági veszteséget okozhat.

Sikerült ellenőrzésük alá vonni a Szent Gotthárd alagútban a szerdai baleset következtében kialakult tüzet, így a mentősök pénteken újrakezdhetik a holttestek utáni kutatást. A hivatalos adatok szerint tizenegy áldozata van a szerdai balesetnek: két kamion ütközött az alagút szélétől másfél kilométerre. Az egyik kamion sofőrje túlélte a balesetet: szerinte gumidefektet kapott a vele szembe jövő kamion, a cikcakkban érkező autót nem lehetett kikerülni.

Nem pontos az eltűntek listája

Az egyik kamion autóabroncsokat szállított, többen a kigyulladt gumik füstjétől haltak meg - ismertették a hatóságok. Az áldozatok száma a pénteki keresések után tovább nőhet, miután 128 eltűntet tartanak nyilván. Az eltűntek listája nem a legpontosabb - mondja a rendőrség - az aggódó rokonok, barátok többször is bejelenthették szeretteik eltűnését.

A baleset gócpontjában 10-40 kiégett és a nagy tűztől összeolvadt gépjármű lehet, a mentési munkát végzők szerint az előbb az alagút mennyezetének biztosításához kell hozzáfogni - a baleset után egy része beomlott -, majd biztonságban bemehetnek a baleset színhelyére.

"Pokoli látvány"

A helyszínt megtekintő svájci elnök, Moritz Leuenberger alig talált szavakat a baleset leírására. "Pokoli látvány" - mondta az alagút déli kijáratánál fekvő Airolo városába tett látogatása során. Az alagút olyannyira megtelt füsttel, hogy a kijárattól alig néhány méternyire is találtak füstmérgezésben meghalt embereket, akik már nem tudtak kijutni.

Az alagút több hónapig zárva marad

A hatóságok nem merik megjósolni, hogy mikor fogják megnyitni a Szent Gotthárd alagutat a forgalom előtt: a helyi rendőrfőnök szerint a baleset kivizsgálása egy hetet vesz igénybe, még egy hét szükséges a roncsok elszállítására, így az újjáépítési munkálatok november közepén megkezdődhetnek. "A legfontosabb a mentési munkálatokat végzők biztonsága" - szögezte le Marco Borradori, a svájci parlament tagja.

Leunenberger államfő szerint több hónapig is zárva maradhat a Szent Gotthárd alagút, és arra kérte Svájc szomszédjait, alternatív útvonalakat keressenek. A szállítási szakértők szerint Olaszország fogja megsínyleni legjobban a balesetet: az ugyancsak baleset miatt 1999-ben bezárt Mont Blanc alagutat a tervek szerint ez év végén nyitják meg, de pontos dátumot senki sem tud mondani.