Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Titkos kutatóintézetekben függesztik fel a munkát

2004.07.24. 09:53
Az amerikai titkos kutatóintézetek felében függesztik fel a munkát. A döntésre azután került sor, hogy a Los Alamos-i atomfegyver-kutató intézetben eltűntnek nyilvánítottak két adathordozót.
Az Egyesült Államok titkos kutatásokat végző intézeteinek csaknem a felében felfüggesztik a munkát amiatt, hogy a Los Alamos-i atomfegyver-kutató intézetben július 7-e óta eltűntnek nyilvánítottak két adathordozót.

Emberi hiba vagy hűtlen kezelés

A munka felfüggesztését pénteken elrendelő Spencer Abraham energiaipari miniszter közleménye szerint a Los Alamos-i intézetben történtek miatt sokkal szigorúbb intézkedéseket kell hozni "az emberi hiba vagy a hűtlen kezelés megelőzésére".

A Los Alamos-i intézet tevékenyégét még akkor, 7-én felfüggesztették. Az eltűnt adathordozókon a létesítmény atomfegyver-fejlesztéssel és -teszteléssel foglalkozó részlegére vonatkozó információkat tároltak. A mostani intézkedés a minisztérium irányítása alá tartozó intézeteknek csaknem a felét érinti hétfőtől kezdve.

Ahol az első atombombát alkották

"Nem utal semmi arra, hogy más intézetekből eltűnt volna valami, de az óvatosság miatt fel kell függeszteni az intézetek tevékenységét" - mondta a miniszter. Azt nem tudta megmondani, hogy ez az állapot meddig tart. Vannak olyan intézetek, ahol a szigorúbb biztonsági intézkedéseket gyorsabban, vannak olyanok, ahol lassabban lehet bevezetni - tette hozzá.

A Los Alamos-i atomlaboratóriumot a második világháborúban hozták létre. Itt épült meg 1945-ben a világ első atombombája. A létesítmény a biztonsági hiányosságok miatt a múltban többször is a bírálatok kereszttüzébe került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!