Bernadett
0 °C
4 °C

Elbarikádozta magát a Szaddám-hű nagykövet

2003.07.18. 14:23
Fegyverét is kész használni pozíciója megtartása érdekében Irak pekingi nagykövete. A napokban hazarendelt, Szaddám-párti Movaffak Alani elbarikádozta magát, senkit nem enged be a követségi épületbe.
Felfegyverkezett és elbarikádozta magát Irak pekingi nagykövete a diplomáciai kirendeltség főépületében. Movaffak Alanit még Szaddám Huszein delegálta Knába, a most felálló iraki adminisztráció a napokban visszahívta pozíciójából.

Használni fogja a fegyverét

A Huszeinhez hű diplomata családján kívül senkit nem enged az épületbe. Beosztottjait azzal fenyegeti, hogy ha szembeszállnak vele, használni fogja fegyverét. A diplomata a külügyminisztérium többszöri felszólítására sem hajlandó hazatérni - nyilatkozta még csütörtzökön Talal al-Kudairi, Alani kijelölt útódja.

Alanit januárban nevezte ki pekingi nagykövetévé Huszein. A diplomatát 1991-ben kiutasították a Fülöp-szigetekről, mert kapcsolatot tartott több, egy amerikai kulturális intézmény elleni merényletre készülő iraki terroristával.

Peking kimaradna

A kínai külügyminisztérium Alani magánakciójával kapcsolatban jelezte, azt szeretné, ha az ügyet az irakiak maguk között rendeznék. A nagykövetségnél történteket mindenesetre figyelemmel kísérik a kínai hatóságok.