Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tagadja a gyilkosságokat az iraki kormányfő

2004.07.19. 12:47
Ijád Alávi tagadja, hogy hat letartóztatott lázadót végzett volna ki egy rendőrőrsön. A június végén hivatalba lépett iraki kormányfő szerint az ausztrál napilapban megjelent "álhírt" azok terjesztik, akik a törvényes rend megteremtését hátráltatják. Nem is volt nála pisztoly a rendőrségi vizit idején, állítja.
Saját kezűleg gyilkolt meg hat iraki lázadót Ijád Alávi iraki miniszterelnök - állította hétvégi lapszámában a Sydney Morning Herald. A június 28-án hatalomra került kormányfő visszautasította a napilap vádjait.

Példát mutatott?

A Sydney Morning Herald az iraki tudósításai miatt kitüntetett újságírója két szemtanúra hivatkozva állítja, hogy Alávi hivatalba lépése előtt egy héttel egy bagdadi rendőrőrsön kivégzett hat lázadót. A lap tudósítója szerint az akkor még csak leendő kormányfő látogatása során kijelentette, hogy a lázadók mind halált érdemelnek, majd pisztolyt rántott és hat letartóztatottat agyonlőtt, egy hetediket pedig súlyosan megsebesített.

Alávi állítólag a jelen lévő rendőröknek azt is kijelentette, hogy így kell elbánni lázadókkal. Több iraki rendőrön kívül az ausztrál újságíró állítása szerint a bűncselekménynél jelen volt a miniszterelnök négy amerikai testőre is.

"Álhír"

A kormányfő tagadja a vádakat. Közleménye szerint "az amerikai testőrök által körülvett" Alávi nem is hordott magánál fegyvert. Mint mondta, éppen a törvényes rend helyreállításán fáradozik, az újságban megjelent "álhíreket" azok terjesztik, akik ebben akarják megakadályozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!