Géza
-11 °C
-4 °C

Elrabolták az iraki kormányfő családját

2004.11.10. 20:05
Ijád Alávi három családtagját is elrabolták Bagdadban. A terroristák kivégzésükkel fenyegetőznek, ha 48 órán belül nem állítják le Fallúdzsa ostromát és nem engedik szabadon a bebörtönzötteket Irakban.
Elrabolták Ijád Alávi iraki miniszterelnök családjának három tagját - jelentette be szerdán a bagdadi ideiglenes kormány szóvivője. A kormányfő első unokatestvérét, annak feleségét és egy további rokonát hurcolták el kedd reggel bagdadi otthonukból ismeretlen fegyveresek, közölte George Szada szóvivő. A terroristák kivégzésükkel fenyegetőznek, ha 48 órán belül nem állítják le Fallúdzsa ostromát és nem engedik szabadon a bebörtönzötteket Irakban.

Ostrom, állapot

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Alávi miniszterelnök hétfőn hatvannapos rendkívüli állapotot rendelt el Irakban a fokozódó erőszak és a készülő fallúdzsai ostrom miatt. A kormányfő nem sokkal később az ostromparancsot is kiadta a szunnita lázadók központjának számító várost körülzáró amerikai és iraki csapatoknak.

Fallúdzsa ostromára hevesen reagált a szunnita arabok legnagyobb politikai szervezete, a párt ideiglenesen felfüggesztette munkáját az iraki kormányban. A fallúdzsai harcok alatt a lázadók több összehangolt támadást is intéztek, kedden elfoglalták a szintén szunnita többségű Ramádi város központját. Több rendőrőrs ellen is támadást intéztek, többtucatnyi iraki rendfenntartóval végeztek.

Fallúdzsánál az amerikai tengerészgyalogosok a vártnál kisebb ellenállásba ütközve ellenőrzésük alá vonták a város nagy részét. A gyors sikerek ellenére az amerikai hadsereg parancsnokai elhúzódó utcai harcokra számítanak.