Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tengerbe zuhant az albán rendszerváltás hőse

2006.07.17. 15:06
Az Adriai-tengerbe zuhant egy albán katonai helikoper vasárnap este a dél-olaszországi Bari közelében, hat személlyel, köztük egy volt albán miniszterelnök-helyettessel, az albániai rendszerváltás egyik vezéralakjával a fedélzetén. Elba szigetén egy német kisrepülőgép földre csapódásában haltak meg négyen.

A helikopter-szerencsétlenségben minden valószínűség szerint életét vesztette Gramoz Pashko volt albán miniszterelnök-helyettes, a sztálinista rezsimet megdöntő forradalom egyik vezéralakja. Az 51 éves közgazdászt, a tiranai New York magánegyetem rektorját éppen gyógykezelésre szállították egy bari kórházba, miután tengerparti nyaralás közben egy szikláról a vízbe ugorva megütötte a fejét és kómába esett.

Pashko családjának tagjai középvezetői tisztségeket töltöttek be Enver Hoxha néhai diktátor rendszerében, de Gramoz Pashko az elsők között kezdte bírálni a világtól elzárkózó, az országot nyomorba taszító rezsimet, amelynek bukása után, 1991-ben miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter lett, s ebbéli tisztségében gyakorlatilag ő vezényelte le az albán piacgazdasági átalakulást.


Olasz és albán mentőalakulatok is kutatnak a lezuhantak után

Az olasz és az albán haditengerészet és légierő nagyszabású mentőakciót indított az esetleges túlélők felkutatására, de a keresés mindeddig nem hozott eredményt. Az eltűntek között van a politikuson kívül a helikopter háromfős személyzete, egy orvos és Pashko 24 éves fia is.

Baleset Elba szigeténél is

Az ugyancsak Olaszországhoz tartozó Elba szigetén egy német kisrepülőgép zuhant le vasárnap este, röviddel a felszállás után. Hétfői olasz sajtójelentések szerint egy hazafelé tartó müncheni orvoscsalád 4 tagja halt szörnyet a balesetben. A röviddel a felszállás után bajba került repülőgép hiába kísérelt meg kényszerleszállást. Egy 14 éves fiú súlyos sérülésekkel túlélte a balesetet.