Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tengerbe zuhant az albán rendszerváltás hőse

2006.07.17. 15:06
Az Adriai-tengerbe zuhant egy albán katonai helikoper vasárnap este a dél-olaszországi Bari közelében, hat személlyel, köztük egy volt albán miniszterelnök-helyettessel, az albániai rendszerváltás egyik vezéralakjával a fedélzetén. Elba szigetén egy német kisrepülőgép földre csapódásában haltak meg négyen.

A helikopter-szerencsétlenségben minden valószínűség szerint életét vesztette Gramoz Pashko volt albán miniszterelnök-helyettes, a sztálinista rezsimet megdöntő forradalom egyik vezéralakja. Az 51 éves közgazdászt, a tiranai New York magánegyetem rektorját éppen gyógykezelésre szállították egy bari kórházba, miután tengerparti nyaralás közben egy szikláról a vízbe ugorva megütötte a fejét és kómába esett.

Pashko családjának tagjai középvezetői tisztségeket töltöttek be Enver Hoxha néhai diktátor rendszerében, de Gramoz Pashko az elsők között kezdte bírálni a világtól elzárkózó, az országot nyomorba taszító rezsimet, amelynek bukása után, 1991-ben miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter lett, s ebbéli tisztségében gyakorlatilag ő vezényelte le az albán piacgazdasági átalakulást.


Olasz és albán mentőalakulatok is kutatnak a lezuhantak után

Az olasz és az albán haditengerészet és légierő nagyszabású mentőakciót indított az esetleges túlélők felkutatására, de a keresés mindeddig nem hozott eredményt. Az eltűntek között van a politikuson kívül a helikopter háromfős személyzete, egy orvos és Pashko 24 éves fia is.

Baleset Elba szigeténél is

Az ugyancsak Olaszországhoz tartozó Elba szigetén egy német kisrepülőgép zuhant le vasárnap este, röviddel a felszállás után. Hétfői olasz sajtójelentések szerint egy hazafelé tartó müncheni orvoscsalád 4 tagja halt szörnyet a balesetben. A röviddel a felszállás után bajba került repülőgép hiába kísérelt meg kényszerleszállást. Egy 14 éves fiú súlyos sérülésekkel túlélte a balesetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!