Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Két halott az albán választási ünneplésen

2005.07.05. 11:41
Két ünneplőt öltek meg hétfőn a vasárnapi albániai választások után, Vasárnap egy választási tisztviselőt lőttek agyon, ez a megfigyelők szerint "beárnyékolta" az eseményt.

Két halottja van a hétvégi albán választásokat követő győzelmi ünneplésnek. A választási bizottság még nem hozott nyilvánosságra sem hivatalos, sem előzetes eredményeket, ezért az ellenzéki demokraták és a kormányzó szocialisták is győzelmüket ünneplik. Az első eredmények egyébként a demokraták sikereit mutatják, jelentette a BBC.

A brit közműsorszolgáltató jelentése szerint egy ellenzéki ünneplőt a Demokrata Párt lushnjei központja közelében lőttek le. A másik halott bosszú áldozata lehetett.

A két hétfői gyilkossággal háromra nőtt a választásokhoz kapcsolódó halálesetek száma. Vasárnap egy választási tisztviselőt lőttek agyon Tiranában.

A választások egyébként a nemzetközi megfigyelők jelentései szerint nem mindenben feleltek meg a demokratikus követelményeknek. Bár a szavazás alapvetően békésen zajlott, több erőszakos cselekményre, köztük egy választási tisztviselő megölésére is sor került. Az EBESZ megfigyelőcsoportjának közleménye szerint ez legalábbis "árnyékot vet a folyamatra", írja a BBC.

A megfigyelők felszólították a pártokat, hogy tartsák tiszteletben a választás eredményeit. Albániában a kommunizmus 1991-es bukása óta tartott valamennyi választást csalásvádak jellemezték. A mostani választás az EU szerint nagyban befolyásolja Albánia tagfelvételi kérelmének elbírálását.