Gusztáv
-4 °C
1 °C

Albánok százai vesztegelnek a magyar–szerb határon

2006.10.26. 10:18
Lejárt szerbiai okmányaik miatt nem engedik Szerbia területére a Nyugat-Európából Koszovóba igyekvő albánokat. A koszovóiak szerint a papírok hiánya eddig nem okozott semmilyen gondot.

Külföldről hazafelé tartó néhány száz koszovói albánt szállító autóbuszokat tartóztatott fel a szerb közlekedési felügyelet több szerb-magyar határátkelőnél, jelentette csütörtök hajnalban a Beta szerb hírügynökség.

Az ideiglenes munkavállalási engedéllyel vendégmunkásként külföldön dolgozókat és családtagjaikat szállító, többnyire osztrák és montenegrói rendszámmal közlekedő járműveket arra hivatkozva állították meg, hogy a fuvarozóknak nincs szerbiai személyszállításra szóló engedélyük.

Mint az egyik busz sofőrje a belgrádi hírügynökségnek elmondta, Horgosnál szerda este öt buszt állítottak meg a szerb beruházási minisztériumhoz tartozó közlekedési felügyelet ellenőrei. A járművek közül háromnak montenegrói, kettőnek osztrák rendszáma van. A buszvezető tudomása szerint Kelebiánál három busz várakozik. Mindegyik járművön ötven ember utazik, akik között sok a nő és a gyerek.

A Betának nyilatkozó sofőr szerint a hosszú évek óta személyszállítással foglalkozó fuvarozóknak megvan a tevékenységükhöz szükséges osztrák, magyar, s az ideiglenes koszovói hatóságok által kiállított engedélyük.

Igaz, hogy a szerbiai okmányuk lejárt, de már igényeltek újat a szerb vállalkozói kamarától, csak még nem kapták meg. A hiánya eddig nem okozott semmilyen gondot, s ezúttal is készek lennének megfizetni a szabálytalanság miatti büntetést, csak engednék őket tovább.

A hírügynökségnek csütörtök délelőttig nem sikerült megszólaltatni senkit a szerb minisztériumból.