Árpád
-2 °C
4 °C

Italboltokat támadnak a fanatikusok

2004.07.15. 15:37
Alkoholmérések ellen indítottak pogromot szélsőséges iszlamisták Irakban. Az országban több muzulmán államtól eltérően nem tilos a szeszforgalmazás, a boltokat azonban az elmúlt egy évben egyre több támadás érte.
Legalább hét italbolt ellen követtek el támadást az elmúlt két napban Irakban. Szerdán három, csütörtök hajnalban legalább négy italboltot robbantottak vagy gyújtottak fel vallási fanatikusok.

Az alkoholkereskedőket, és az italokat forgalmazó vállalkozókat az elmúlt egy évben több erőszakos támadás érte szélsőséges muszlim csoportok részéről Irak több településén, néhányan életüket is vesztették a rajtaütésekben. Enyhébb esetekben a merénylők petárdát csúsztatnak be a bolt ajtaja alatt, s robbantással fenyegetik meg a tulajdonosokat arra az esetre, ha nem zárják be alkoholt árusító üzletüket.

Szaporodó támadások

A bagdadi pogrom egyik áldozatát telefonon szólították fel boltja bezárására. Bár ezt megtette, hazaérvén az a hír fogadta, hogy boltja romokban hever.

Szombaton a Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúbában dobtak gyújtószerkezetet a vallási fanatikusok öt, alkoholt árusító üzletre, s a robbantásos merényletekben egy ember életét vesztette. Hasonló atrocitások értek italboltokat a fővárostól nyugatra fekvő Fallúdzsában is. Nagyobb alkoholellenes pogrom zajlott nemrég a dél-iraki Bászrában is.

Sok más muzulmán országtól eltérően az alkohol nem tiltott Irakban, a szeszesitalokat azonban kizárólag nem mohamedánok, hanem más vallásúak, főleg keresztények árusítják.

Szaddám ellen tüntettek
Több ezer iraki tüntetett Szadám Huszein ellen Bagdadban, valamint Nedzsefben és Kerbalában. A felvonulók a bukott Baath párt tagjainak a közigazgatásba és a hadseregbe való visszatérése ellen is tiltakoztak. A bagdadi tüntetők a diktátor halálát követelték, egyesek a bukott rezsim áldozatainak portréit emelték a magasba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?