Emőke
-4 °C
9 °C

Al-Dúri a legkeresettebb iraki

2004.01.15. 10:24
Szaddám Huszein volt iraki diktátor múlt havi kézre kerítése után jelenleg Izzat Ibrahim al-Dúri volt tábornok az elűzött iraki rezsim leginkább keresett vezetője. A "treff király" családtagjait már letartóztatták.
A vörös hajáról jellegzetes kinézetű al-Dúri elfogását az elmúlt hónapokban több ízben bejelentették, de minden esetben kiderült, hogy az elfogott személy nem azonos vele. Az amerikaiak körözött személyeket ábrázoló játékkártyáin treff királyként szerepeltetett volt tábornok máig bujkál, de minden jel arra mutat, hogy az amerikaiak a nyomában vannak. Ezt jelzi közvetlen családtagjainak szerda reggeli elfogása is. Az amerikai védelmi minisztérium azt gyanítja, hogy ő irányítja az amerikai katonák és a nemzetközi szervezetek elleni iraki támadásokat, amelyek az elmúlt hónapokban megszaporodtak. Szinte biztos, hogy segít az iraki gerillaharc pénzelésében is. Tízmillió dolláros jutalom jár annak, aki segít elfogni.

Szaddámhoz hasonlóan al-Dúri is Tikrít közelében született, és szervezője volt a Baasz Pártot hatalomra segítő 1968-as puccsnak. Az 1970-es években belügyminiszterként a rendszer ellenfeleivel való leszámolás is a feladatai közé tartozott. Szaddám korlátlan hatalmának kiépülésével al-Dúri az iraki rezsim titkos katonai-biztonsági rendszerének egyik kulcsembere lett.

Gáztámadás

1988-ban ő adta ki a parancsot az iraki erőknek, hogy mérgező gázokkal támadást hajtsanak végre a kurd lakosságú észak-iraki Halabdzsa településen. Három évvel később az iraki síiták felkelését brutálisan leverte, ezt követően Szaddám Huszein 1991 áprilisában főparancsnok-helyettessé nevezte ki. Az utóbbi években al-Dúri töltötte be a Baasz Párt Forradalmi Parancsnoki Tanácsának alelnöki tisztét is, az amerikai hadsereg tavaly áprilisi támadása előtt pedig az északi hadsereg parancsnoka lett. Alig két héttel az amerikaiak hadművelete előtt azzal váltott ki éles nemzetközi felzúdulást, hogy egy iszlám csúcstalálkozón letorkolta, és majomnak nevezte a részt vevő kuvaiti minisztert.

Súlyosan beteg

Szinte bizonyos, hogy al-Dúri súlyos betegségben szenved - nyirokrákról beszélnek vele kapcsolatban -, és ez megnehezíti, hogy elrejtőzzön üldözői elől. Menekülését ugyanakkor segíti az a hálózat, amelyet a Szaddám-rezsim biztonsági főembereként épített ki.