Piroska
-2 °C
5 °C

Powell szerint elfogult az al-Dzsazíra

2003.03.26. 20:22
Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint az al-Dzsazíra nem közvetít tárgyilagosan a háború eseményeiről, "felnagyítva láttatja a kicsiny iraki sikereket". A televízió szerdán egy brit szervezettől éppen függetlenségéért kapott díjat.
Colin Powell amerikai külügyminiszter élesen bírálta szerdán az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevíziót, azzal vádolva az adót, hogy az Irak elleni amerikai hadműveletről küldött tudósításaiból hiányzik a tárgyilagosság. A miniszter interjút adott a bírálatának tárgyát képező médiumnak, de előtte kifejtette az al-Dzsazírával kapcsolatos véleményét az NPR amerikai rádióállomásnak.

Kicsiny sikerek

Powell szerint az arab nyelvű hírcsatorna negatívan ábrázolja az amerikai cselekményeket, és eltúlozza az iraki katonai sikereket. Hozzátette, ennek az az egyik oka, hogy a televíziót arab közönség nézi. Szerinte a jelentések nyomán a nézők felnagyítva látják a kicsiny iraki sikereket, miközben az amerikai erőfeszítéseket a tudósítások negatív megvilágításban mutatják be.

Powell az AFP szerint kíváncsiságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogyan reagál majd az al-Dzsazíra az iraki rezsim bukására, az amerikai és nemzetközi segélyezési és újjáépítési törekvésekre, illetve az iraki nép életszínvonalának növelését célzó amerikai kísérletekre. Reményét fejezte ki, hogy a tévéadó ezekről is tudósít majd, és az arab közönségnek módja lesz egyértelművé tenni, hogy a szövetségesek a béke érdekében lépnek fel.

Döbbent nézők

A washingtoni vezetés haragját és az amerikai nézők döbbenetét váltotta ki a hét végén, hogy az al-Dzsazíra harcban elesett amerikaiakról mutatott képeket. Kedden a New York-i tőzsdén megvonták a tévé munkatársainak akkreditációját, tiltakozásul az iraki hadműveletről közölt tudósítások ellen.

A tévé szerdán is sugárzott egy videófelvételt két elesett katona holttestéről és két hadifogolyról, azt állítva, hogy mind a négyen a szövetséges erők brit kötelékébe tartoztak. A felvételen két egymás mellett fekvő, egyenruhás, véres testet lehetett látni. A foglyokat igen rövid ideig mutatták, a Reuters szerint a képsort nem kísérte szöveg.

A televízió szerint a Bászra közelében, Zubeir mellett lezajlott harcok során készült a felvétel az utóbbi 48 óra során. A videófelvétel eredetéről nem közöltek más részletet.

Díjat kapott

Powell bírálatával egy napon az al-Dzsazíra díjat kapott azért, mert dacol a cenzúrával. A Nagy-Britanniában működő Index of Censorship szervezet azért tüntette ki az arab adót, mert "láthatóan függetlenül működik egy olyan térségben, ahol a média nagy része állami irányítás alatt áll".

A Katarból sugárzó tévé politikailag függetlennek számít, és bíráló hangvételű jelentéseivel nem egyszer arab kormányok haragját is magára vonta. Az al-Dzsazíra kemény konkurense lett az amerikai CNN hálózatnak: nyolc riportere közvetít Irakból, Bászrából például csak ennek az adónak vannak helyszíni képei.