Ágnes
-1 °C
2 °C

Az al-Dzsazíra mégis visszahívja újságíróit Irakból

2003.04.09. 02:41
Az arab al-Dzsazíra visszahívja Irakban dolgozó munkatársait, miután kedd reggel életét vesztette a televízió jordániai újságírója. A katari székhelyű televíziós csatorna nem tudja szavatolni munkatársai biztonságát.
Az al-Dszazíra arab tévécsatorna visszahívja Irakból tudósítóit, miután kedden egy amerikai légicsapás következtében Bagdadban életét vesztette egyik újságírója. Ibrahim Hilal, az al-Dzsazíra főszerkesztője a katari székhelyű műholdas tévéállomás dohai sajtóértekezletén elmondta: úgy ítéli meg, hogy egyetlen Irakban dolgozó újságírójuk sincs biztonságban, még az amerikai csapatokkal tartó tudósító sem. A tévéállomás, mivel nem tudja szavatolni Irakban dolgozó újságírói biztonságát, valamennyiüket vissza kívánja hívni a háború sújtotta országból.

Az al-Dzsazírát négy újságíró tudósította Bagdadból. Emellett egy munkatársuk az amerikai csapatokkal együtt tartva a dél-iraki Násziríjából küldte jelentéseit, egy másik újságíró pedig az észak-iraki Moszulból tudósított. Az al-Dzsazíra máris távozásra szólította fel násziríjai munkatársát. Moszulban dolgozó kollégájukat pedig, aki a helyi kórházból küldte jelentéseit, az egészségügyi intézmény vezetői szólították fel az épület elhagyására, attól tartva, hogy a kórház is támadás célpontjává válhat.

Az al-Dzsazíra bagdadi irodáját kedden reggel érte bombatalálat. A támadás következtében Tárik Ajub, a televízió jordániai újságírója életét vesztette, egy kollégája pedig megsebesült. Az al-Dzsazíra bagdadi kirendeltsége az iraki tájékoztatási minisztérium épületének közelében működött.