Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Az al-Dzsazírán az elrabolt amerikai katona

2004.04.17. 14:46
Küszöbön áll a síiták szent városának, Nedzsefnek az ostroma. Az amerikaiak a város északkeleti részén vonták össze erőiket. Két újabb japánt engedtek szabadon iraki fogva tartóik, miután csütörtökön elrabolták őket. Egy eltűnt amerikai katona az al-Dzsazírához eljuttatott felvételen volt látható. Portugália fontolgatja rendőrei hazarendelését Irakból. Az olasz védelmi miniszter százötvenezerről félmillióra növelné az országban állomásozó szövetségesek létszámát. Az Index iraki összefoglalója.
Megszakadt a közvetítési kísérlet az iraki síita lázadók és a szövetséges erők között, a Nedzsef elleni amerikai támadás minden percben várható, közölte szombaton a felkelés kirobbantásával vádolt radikális síita hitszónok egyik közeli munkatársa.

"Az amerikai féllel folytatott közvetítési kísérletek félbeszakadtak. A közvetítők úgy tájékoztattak bennünket, hogy az amerikaiak szüntelenül akadályokat gördítenek a válság megoldása elé és a helyzet kifejezetten rossz" - mondta Kaisz al-Hazaali, Muktada asz-Szadr vallási vezető szóvivője.

"Arra számítunk, hogy az amerikaiak bármely percben megtámadják Nedzsefet" - fűzte hozzá, miközben lövések zaja hallatszott a síita szent város északkeleti része, Bahr-el-Nedzsef irányából, ahol az amerikaiak összevonták erőiket. Az amerikai tisztségviselők korábban megismételték, hogy le fogják fegyverezni Szadr milíciáját, a Mahdi Hadseregét, amelyet az arab ország déli részén és Bagdadban kitört véres zavargások felelősének tartanak.

Amerikai katona irakiak fogságában

Az al-Dzsazíra katari és a CNN amerikai hírtelevízió pénteken bemutatta az Irakban túszul ejtett amerikai katonáról készült videofelvételt. A felvételen, amelynek egy példányát az Egyesült Államok dohai nagykövetségéhez is eljuttatták, egy fehérbőrű férfi ül egy fal előtt gyakorlóruhában, álarcos fegyveresek között, és halk hangon annyit mond, hogy Keith Matthew Maupinnak hívják.

Az egyik fegyveres a felvételen közölte: az amerikai katonát a szövetségesek által foglyul ejtett irakiakkal kívánják kicserélni. A túszejtők kilétükről semmit sem közöltek. A 20 éves fiatalembert a család egyik barátnője felismerte, amikor a felvételt sugározták. A család egyelőre nem kívánt nyilatkozni, további részletekre várnak.

Az amerikai parancsnokságon egyelőre nem tudják, hogy a felvételen látható férfi Maupin-e, de valóban így hívták a múlt pénteken az Abu Garibba tartó amerikai gépkocsioszlop ellen intézett támadáskor eltűnt egyik katonát.

Százötvenezer katona nem elég
Az iraki nemzetközi katonai erő létszámának nagyszabású növelését javasolta szombaton az olasz védelmi miniszter.
Antonio Martino a Corriera della Sera napilapnak adott interjújában elégtelennek mondta az Irakban állomásozó nemzetközi erők létszámát a rend és a biztonság fenntartására, és szükségesnek tartotta, hogy 500 ezer katonára növeljék a jelenleg 150 ezres nemzetközi kontingenst.

Szabadon engedték a japánokat

Szabadon engedték szombaton Bagdadban azt a két japán férfit, akit szerdán raboltak el Irakban. Abdel Szalem al-Kubejszi sejk, a szunniták vezette muzulmán hittudósok tanácsának egyik vezetője Bagdadban bejelentette, hogy a két japán férfit az ulémák tanácsa tagjainak és a foglyok kiszabadításáért küzdő japán tisztségviselőknek adták át a bagdadi Um al-Kura mecsetnél, ahol korábban számos külföldi fogoly szabadságát adták vissza emberrablók. A sejk szerint a kiszabadult japánok jól vannak.

A japán sajtó Jaszuda Dzsunpej néven azonosította az egyik, 30 éves férfit, aki szabadúszó újságíró, és Vatanabe Nobutaka néven a másik, 36 éves férfit, aki békeaktivista.

Támadják az amerikaiakat

Iraki felkelők támadást intéztek szombaton az iraki-szíria határnál fekvő el-Káim város ellen. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a felkelők aknatüzet zúdítottak a városnál lévő határellenőrző pontra, ahol amerikai katonák állomásoznak és ellenőrzésük alá vonták a város egy részét.

A városban heves harcok folynak, az amerikai katonák visszavonulóban vannak a városból, jelentette a hírtelevízió tudósítója a helyszínről. El-Káim fölött amerikai harci helikopterek köröznek.

Feltehetően egy amerikai katonai járőrnek szánták azt a pokolgépet, amely felrobbanva megsebesített egy irakit szombat reggel Bagdad belvárosában - közölte az iraki rendőrség. A robbanást könnyűfegyverekből leadott lövések követték. Az amerikai hadsereg közölte: vizsgálatot folytat a reggeli csúcsforgalom idején elkövetett robbantás ügyében.

Előző este Fallúdzsában, ahol nem egészen két hét alatt több mint 700 iraki halt meg és mintegy 1500 megsebesült, az amerikai közigazgatás képviselői a harcok kezdete óta most először közvetítő nélküli tárgyalásokat folytattak a város vezetőivel. Szombati értesülések szerint Richard Jones, az iraki amerikai közigazgatás helyettes vezetője felszólította a város lakóit, működjenek együtt az amerikai katonákkal a biztonság megteremtésében, és ne tartsanak újabb amerikai katonai akcióktól.

Tony Blair brit kormányfő szombaton egyenes utalást tett arra, hogy a szövetségesek erő alkalmazásával is érvényesíteni fogják az irakiak jogát egy új, nem vallási alapú, demokratikus kormány megválasztására, és kitartanak a hatalomátadás június 30-i határideje mellett.

Portugália kivonhatja rendőreit

Portugália mérlegelni fogja békefenntartó csapatainak Irakból történő kivonását, ha a harcok súlyosbodnak a közép-keleti országban - közölte pénteken a belügyminiszter.

António Jorge de Figueiredo Lopes az Antena 1 közszolgálati rádiónak adott interjúban kijelentette: "Elméletileg szólva, ha a konfliktus tovább mélyül és a rendőrség nem tud eleget tenni a feladatának, ki kell vonni őket".

Százhuszonnyolc portugál rendőr teljesít szolgálatot a dél-iraki Násziríjában.

A felkelők felrobbantottak több hidat

Felrobbantottak több hidat iraki felkelők a fővárost, Bagdadot az ország déli részével összekötő autópályán. Szemtanúk szombati beszámolója szerint két híd robbanásából keletkezett törmelék miatt zárva van a Bagdadot Hillával összekötő út, egyike a két dél-iraki Bászrába vezető útvonalnak.

Az amerikai irányítású közigazgatás azt közölte, hogy a két utat, köztük a Bászra és Hilla közöttit javításra és az amerikai utánpótlási vonalak elleni gerillatámadások megfékezése miatt lezárták.

Az érintett szakaszon az amerikai teherautók letérnek az autópályáról és nehéz terepen haladva kerülik meg a hidakat. Az amerikai hadsereg közölte, hogy szombaton lezártak egy másik, Bagdadból az ország északi részébe vezető utat is.