Emelt szintű terrorriadó az Egyesült Államokban

2003.03.18. 17:09
Magas fokú terrorriadót rendelt el a támadások megnövekedett veszélye miatt Tom Ridge amerikai nemzetbiztonsági miniszter. New York szintén fokozottan védekezik a háború várható kitörése miatt fokozódó támadásveszély ellen. A háború kitörésekor életbe lépő "Atlasz hadművelet" heti költsége ötmillió dollár.
Narancs színű, azaz magas fokú terrorriadót rendelt el az Egyesült Államokban a nemzetbiztonsági minisztérium. Az eddig emelt szintű készültség fokozására a háborús veszély jelentette biztonsági kockázatok miatt volt szükség. A narancs színű riadót Tom Ridge nemzetbiztonsági miniszter közvetlenül Bush Huszeinnek 48 órás ultimátumot adó beszéde után rendelte el.

Kiemelt védelem a nukleáris létesítményeknek és a vegyiparnak

A riadó kapcsán az amerikai titkosszolgálatok működését irányító minisztérium elindította a "Szabadság pajzsa" névre keresztelt műveletét. Ez Ridge beszámolója szerint megerősített határvédelmet, a kikötők, repülőterek és vasútvonalak fokozott biztosítását irányozza elő. A miniszter felszólította a tagállamok kormányzóit, hogy a kiemelt létesítmények - olajtárolók, vegyi üzemek, nukleáris létesítmények - védelmére mozgósítsák a tartalékos haderő szerepét is betöltő Nemzeti Gárdát.

Szigorúbban ellenőrzik az iraki menedékkérőket

Lépéseket tettek a pénzügyi hálózatok védelmére is. Az emelt szintű riasztás idején szigorúbban ellenőrzik az importált élelmiszereket, az egészségügyi intézményeket a szokatlan megbetegedések azonnali bejelentésére szólították. Elrendelték az Irakból és további harminc országból érkezett menedékkérők szigorúbb ellenőrzését is.

Heti ötmillió dolláros védelem

A támadások fokozott veszélye miatt New York városa életbe lépte az "Atlasz hadműveletet". A heti ötmillió dollárba kerülő akció megerősített rendőri jelenlétet, a kiemelt épületek védelmét és radioaktív anyagok felderítésére szolgáló akciócsoportok felállítását jelenti.

Kutyás járőrök a metróban

Megerősítik a metróhálózat védelmét is. A megállókban kutyás osztagok járőröznek és 250 nemzeti gárdistát is a földalatti védelmére rendelnek. A megerősített jelenlét biztosítása érdekében a rendőrség nyomozóinak negyede is "egyenruhás", azaz közrendvédelmi feladatokat lát majd el.

Vadászrepülők New York felett

A városvezetés emellett a New York feletti légifolyosók számának csökkentését kéri a légügyi hatóságtól, a Pentagontól vadászrepülőket kérnek a légtér védelmére.

Az Atlasz egészét csak akkor léptetik életbe, ha már kezdetét vette az iraki háború.  • Hírek
  • Hírek