Mátyás
-6 °C
1 °C

Összezavarja az amerikaiakat a terrorriasztási rendszer

2003.08.11. 10:46
Több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz - vélik a színkódos riasztási rendszer kritikusai a kormányzati terrorriadó-rendszerről. Vélekedésüket most egy pártoktól független kutatócsoport is alátámasztotta. Megállapításaik szerint az embereket összezavarja a rendszer, nem is veszik túl komolyan az elnagyolt figyelmeztetéseket.
Teljes mértékben összezavarja az amerikaiakat a kormány sokat gúnyolt színkódos terrorriasztási rendszere - írja a New York Times. A rendszert a Kongresszusi Könyvtár, az amerikai törvényhozás pártoktól független kutatócsoportja vizsgálta. Megállapításaik szerint a polgárok megkérdőjelezik az elnagyolt, a veszélyforrást pontosan meg nem határozó rendszer hitelességét - írja a Times.

Titkos jelentés

A kutatócsoport szerint az ötlépcsős riasztási rendszert inkább általános riasztássá kellene átalakítani - a figyelmeztetéseknek pedig meg kellene nevezniük a konkrét veszélyforrást is. Az augusztus 6-án készült jelentést nem hozták nyilvánosságra, kiosztották azonban a nemzetbiztonsági minisztérium működését felülvizsgáló képviselőknek. A napilap így juthatott hozzá egy másolathoz.

Kevesebb a haszna

"A rendszer több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz" - nyilatkozta a Timesnak Frank Lautenberg demokrata szenátor, a riasztási rendszer fő kritikusa. Véleménye szerint a kongresszusi kutatócsoport jelentése alapjaiban "kérdőjelezi meg a nemzetbiztonsági minisztérium riasztásait".

A legfőbb probléma, hogy a riasztások "elnagyoltak", nem részletezik eléggé a fenyegetés mibenlétét. "Ez egyes kritikusok szerint azt okozhatja, hogy az emberek nem tudnak megfelelő elővigyázatossági lépéseket tenni" - áll a jelentésben.

Állandóan veszélyben

A kormányzat négyszer emelte a riasztási szintet az elmúlt két évben, az indoklás minden esetben annyi volt, hogy növekedett a terrortámadások valószínűsége. A legemlékezetesebb talán az iraki háborút megelőző riasztás volt, mikor is a háztartási boltok polcairól pár nap alatt eltűnt a szigetelőszalag. Ezt ajánlották ugyanis a vegyi támadások kivédésére.

A színkódos rendszer bevezetése óta a riasztási színt soha nem esett az emelt szintet jelentő "sárga" alá. Négyszer emelték magas fokú készültséget jelentő "narancs" fokozatra. A "piros", komoly fenyegetést jelentő szintet viszont eddig egyszer sem kellett bevezetni.