Auguszta
-3 °C
2 °C

Eltávolíttatható a tízparancsolat az amerikai bíróságokról

2005.06.27. 20:07
Perek dönthetnek arról, hogy a vallásos szöveg megjelenítése a bíróságon sérti-e az állam és egyház szétválasztását. A törvényhozásban kifüggesztett tízparancsolat azonban nem támadható. Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn újságírók bebörtönzése mellett, a fájlcserélők, illetve a kábelhálózatok megnyitása ellen döntött.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfőn úgy döntött, hogy a tízparancsolatot kitehetik a törvényhozás területén, ugyanakkor perelhető, ha ezt a bíróságokon teszik meg. A kérdést negyed század után tárgyaló bíróság mindkét kerdésben 5-4 arányban szavazott.

A tízparancsolat ügye utoljára 1980-ban volt a legfelsőbb bíróság előtt, amikor megtiltották kifüggesztését az közoktatási intézmények területén.

A bírák szerint a Kentucky bíróságon kifüggesztett bekeretezett tízparancsolat sérti az alkotmányt, mert túl hangsúlyos vallásos üzenete, amely ellentétes az állam és egyház szétválasztásával.

A másik döntés szerint ugyanakkor a texasi törvényhozás területén álló, majdnem kétméteres gránit tízparancsolat, megfelelő tiszteletadás az ország jogi és vallási hagyományainak.

A vallás társadalmi szerepe jelenleg az amerikai belpolitika egyik központi témája. A legfelsőbb bíróság megosztottsága arra utal, hogy a kérdés rendezése még nem zárult le.

Ki kell adni az informátort

Az amerikai legfelsőbb bíróság ugyancsak hétfőn elutasította két újságíró beadványát, akik megtagadták a vallomástételt egy CIA ügynök kilétének kiszivárogtatásával kapcsolatos ügyben. A bíróság harminc év után ítélkezett arról, hogy megbírságolhatók vagy bebörtönözhetők-e a forrásaikat feltárni nem akaró újságírók. Harmincnégy állam és számos szakmai szervezet amellett kardoskodott, hogy a bizalmas információk fontosak a hírkészítésben.

A New York Times munkatársa Judith Miller, illetve Time magazin munkarása Matthew Cooper egyaránt 18 hónapos börtönbüntetésre számíthat, ha nem tárják fel forrásaikat Valerie Plame CIA ügynök leleplezését követően.

Támadhatók a fájlcserélők

A legfelsőbb bíróság arról is döntött, hogy az internetes fájlcserélők csak akkor vonhatók felelősségre, ha szoftverüket főleg filmek és zene illegális letöltésére lehet használni. A bírók visszautasították az állítást, amely szerint a döntés visszavetheti az iPod-hoz hasonló eszközök piacának növekedését.

Az egyhangú döntés alapján a Grokster és a StreamCast ügyét alacsonyabb szinten újratárgyalják. Korábban úgy döntöttek, hogy a fájlcserélő cégek ellen indított per nem megalapozott. A legfelsőbb bírók szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a törvénytelen célokkal kapcsolatosan, hogy a cégeket bepereljék.

A legfelsőbb bíróság szerint az ország távközlési cégeinek nem kötelező lehetővé tenniük, hogy kábelhálózatukon bérleti díj fejében versenytársaik is szolgáltathassanak. Az ügy nyertese a szövetségi távközlési hatóság (FCC), a nagy távközlési vállalatok, mint a Charter Communications, az SBC Communications vagy a Time Warner. A vesztesek a kis távközlési cégek, mitn az Earthlink, a fogyasztóvédő civil szervezetek és a helyi önkormányzatok.