Benedek
-4 °C
5 °C

Becsületrendet kínzásért

2001.05.04. 17:22
Jacques Chirac francia elnök pénteken büntetőeljárást helyezett kilátásba egy nyugállományú tábornok ellen, aki e héten megjelent könyvében beszámol arról, hogy az 1954-62 között zajló algériai háborúban a francia hadsereg hallgatólagos politikai jóváhagyással kínzott meg és végzett ki arabokat.
Paul Aussaresses, a francia hadsereg 83 éves nyugalmazott tábornokának a héten megjelent memoárjai heves vitákat váltottak ki Franciaországban. A szerző Különleges alakulatok: Algéria 1955-57 (Services Speciaux Algerie 1955-57) című könyvében részletesen beszámol a francia katonák által végrehajtott atrocitásokról. Aussaresses, aki az 1957-es algíri csata idején a titkos hadműveletek vezetője volt, leírja, hogyan kínozták meg és végezték ki rögtönítélő bírósági ítéletek nyomán az algériai gerillákat és többször ártatlan helyi lakosokat is.

A történtekről a kormány is tudott

Jacques Chirac francia elnök
A volt tábornok nem kevesebbet állít, mint hogy az akciókról az akkori igazságügy-miniszter, később köztársasági elnök Francois Mitterand összekötője révén a kormány is tudott.

Az egykori atrocitások körüli botrány először tavaly novemberben robbant ki, amikor Aussaresses, és egykori parancsnoka, az "algíri hős" Jacques Massu tábornok a Le Monde napilapnak adott interjújában először beszélt a hadsereg régóta sejtett "titkairól". Aussaresses akkor kijelentette, hogy a kínzások általánosak voltak, és elismerte, hogy személyesen 24 algériait gyilkolt meg. "A kínzás hatékony módszer. Az emberek többsége megtörik és beszél. Hogy furdalt-e a lelkiismeret? Azt kell mondjam, hogy nem. Hozzá voltam szokva az efféle dolgokhoz" - állt a Le Monde hasábjain. A ma 92 éves Massu szintén azt állította, hogy a kínzások "intézményesítve" voltak.

A két tábornok megnyilatkozása társadalmi vitát váltott ki, sokan felvetették (így a Le Monde is), hogy Franciaországnak hivatalosan bocsánatot kellene kérnie a háborús atrocitásokért. Lionel Jospin kormányfő ezt elutasította, ehelyett elrendelte, hogy a történészek számára tegyék lehetővé a kormányzati (katonai) archívumok dokumentumaiba való betekintést, és ők tegyenek igazságot.

Bűnhöldjenek a bűnösök?

Egy másik felvetés szerint a háborús bűnösöket felelősségre kellene vonni. A múltban az egymást követő kormányok azonban kerülték a tabuként kezelt ügy felgöngyölítését, a parlamenti vizsgálatokról szóló beterjesztések rendre elhaltak.

Chirac, a volt katona bekeményít

Jacqes Chirac elnök - aki fiatal hadnagyként szintén szolgált Algériában - pénteken elrendelte, hogy Aussaresses tábornokot fosszák meg becsületrendjétől, valamint kérte Alain Richard védelmi minisztert, hogy indítson büntetőeljárást a volt katonai vezető ellen - írta az AP.