Viola
-5 °C
-2 °C

Harmincöten haltak meg az algíri robbantásban

2002.07.05. 15:42
Harmincöt ember meghalt, nyolcvan pedig megsebesült egy pokolgép felrobbanásától pénteken, nem messze Algírtól. Az algériai fővárostól 20 kilométerre délre fekvő Larbaa piacán történt a brutális merénylet, a bombát szemeteszsákok közé rejtették.
A larbaai piacon pénteken történt robbantás a legvéresebb merénylet az idén Algériában. A terrortámadás az észak-afrikai arab ország függetlenségének 40. évfordulóján történt.

Eddig 120 ezer ember halt meg Allah nevében Algériában

Algéria hét év véres háború után 1962-ben nyerte el függetlenségét Franciaországtól. A merénylet három nappal azután történt, hogy Mohamed Lamari vezérkari főnök kijelentette, hogy a kormány megnyerte háborúját az iszlám fegyveres lázadókkal szemben.

A támadást szélsőséges iszlám fegyvereseknek tulajdonítják, ugyanis ebben a térségben különösen aktív a betiltott Iszlám Fegyveres Csoport (GIA), amely nem ért egyet a katonaság támogatta Abdelaziz Buteflika elnök belpolitikájával.

Az országban 1992-ben vette kezdetét a robbantásos merényletekből és más véres akciókból álló erőszak, amelyben becslések szerint eddig mintegy 120 ezer ember halt meg. Az erőszak tíz éve azután robbant ki, hogy a hadsereg két forduló közt leállította a demokratikus választásokat, nehogy a szélsőséges Iszlám Üdvfront (FIS) párt kerüljön hatalomra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!