Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Vegyi Ali élt, él, élni fog

2003.06.06. 06:45
Lehet, hogy mégis életben van a Vegyi Aliként hírhedté vált Ali Hasszán al-Madzsid, Szaddám Huszein unokatestvére, akinek halálhírét a szövetségesek keltették egy április 7-ei, bászrai bombázást követően. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter most úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy az iraki vezető életben van-e vagy sem.
A Pentagon vezetői szerint lehetséges, hogy mégis életben maradt az eddig halottnak vélt Vegyi Ali, Szaddám Huszein volt iraki elnök unokatestvére, aki a kurdok ezreinek életét kioltó 1988-as vegyifegyver-támadásokban játszott főszerepéért kapta gúnynevét. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke csütörtöki kongresszusi meghallgatásuk után nyilatkoztak a sajtónak.

Azt hitték, meghalt

Donald Rumsfeld védelmi miniszter kérdésekre válaszolva kijelentette: "Akkor azt hittük, meghalt, most feltételezik, hogy életben lehet, de én egyszerűen nem tudom". Richard Myers lehetségesnek nevezte, hogy Ali Hasszán al-Madzsid nem halt meg a bászrai villája ellen végrehajtott légitámadásban, mivel néhány iraki hadifogoly vallomásából erre lehet következtetni.

Donald Rumsfeld és Richard Myers április 7-én úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy Vegyi Ali meghalt a rezidenciájára mért légicsapásban. Az újságíróknak videofelvételt is bemutattak, amelyen lézervezérlésű bombák megsemmisítenek egy épületet, ahol a koalíciós erők értesülése szerint Ali Hasszán al-Madzsid tartózkodott. A britek annak idején azt is közölték, hogy a romok alatt találtak egy holttestet, amely feltételezésük szerint az iraki tábornoké volt. Vegyi Ali nem csak az észak-iraki kurdok elleni vegyifegyver-támadás miatt hírhedt, hanem részt vett az első öbölháború után a bagdadi rezsim ellen fellázadt dél-iraki síiták elleni véres megtorlásban is. 1991-95 között védelmi miniszter volt. A leginkább keresett iraki vezetők listáján az 5. helyet foglalja el, a kártyalapokon ő a pikk király.

Hiábavaló keresés

Donald Rumsfeld a sajtónak nyilatkozva az iraki tömegpusztító fegyverek eddigi hiábavaló keresésével kapcsolatos kérdésre így válaszolt: "Szaddám Huszeint nem találtuk meg, de nem ismerek senkit, aki fel és alá szaladgálva azt hajtogatná, hogy Szaddám Huszein nem létezett." A miniszter hangsúlyozta, hogy jó minőségűek voltak a hírszerzési értesülések a tiltott iraki fegyverekről.

A szenátus hírszerzési és a katonai bizottsága annak a kivizsgálására készül, hogy nem túlozták-e el az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetést, ha a tüzetes keresés ellenére hat héttel a háború befejezése után még egyet sem találtak belőlük. Donald Rumsfeld csütörtökön kijelentette, hogy a Pentagon kész az együttműködésre a vizsgálat megindulása esetén.

George Bush amerikai elnök csütörtökön Katarban kijelentette, hogy az Egyesült Államok "fel fogja tárni az igazságot". Az elnök jelezte azonban, hogy a tömegpusztító fegyverek felkutatása sokáig eltarthat.