Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zűrzavar Nadzsafban a síita szent hely miatt

2003.04.04. 02:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Csak a Huszein alatt házi õrizetben tartott al-Szisztáni ajatollah fatvája teremtett rendet Nadzsafban. A város aranykupolás mecsetében a diktátorhoz hûséges fegyveresek barikádozták el magukat, a síiták attól tartottak, az amerikaiak tüzet nyitnak a mecsetre. Amerika kivonult, majd újra bevonult.
Több mint százötven Huszeinhoz hû fegyveres barikádozta el magát Nadzsaf aranykupolás mecsetében - jelentette az AP. A fegyveresek szerdán többször is tüzet nyitottak az amerikai csapatokra, és csütörtökön sem voltak hajlandóak elhagyni a síiták egyik legfõbb zarándokhelyét.

A mecset körüli konfliktus komoly zavargásokhoz vezetett a városban, több száz síita tiltakozott az ellen, hogy az amerikaiak behatoljanak a szent helyre. A katari központi parancsnokság szerint ez nem is állt szándékukban.

A mecsetet nem adják

"A város oké, az Ali-mecset nem" - kántálták a tüntetõk az AP beszámolója szerint. A nyugalom biztosítása érdekében az amerikaiak visszavonták csapataikat a városközpontból, de a nyugalom csak azután állt helyre, hogy Szaid al-Huszeini al-Szisztáni ajatollah, az iraki síiták Huszein alatt házi õrizetben tartott vezetõje fatvát adott ki. A hadsereg ezután újra bevonult a városba.

Szövetséges kontroll Nadzsafban

Az ajatollah rendeletében a szövetséges alakulatok békén hagyására szólította híveit - jelentette be Vincent Brooks dandártábornok, a katari parancsnokság mûveleti fõnök-helyettese. Irak tagadja, hogy al-Szisztáni valóban nyugalomra intette volna a síitákat.

Az amerikaiak a legnépszerûbb síita szent, Ali Ibn Abu Tálib imám sírjának is otthont adó mecset és közeli környéke kivételével a teljes várost ellenõrzésük alá vonták - jelentette az AP.