Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az Arab Liga elítélte az iraki terrorcselekményeket

2005.01.06. 00:37
Az amerikai katonák elleni merényletekről nem szólt a nyilatkozat.
Elítélték az Irakban végrehajtott terrorcselekményeket az Arab Liga tagállamai anélkül, hogy megemlítették volna az Egyesült Államok vezette koalíciós erők elleni támadásokat.

Civil áldozatok

Tuniszban tartott tanácskozásukon a tagországok belügyminiszterei szerda esti határozatukban elítéltek mindenfajta terrorcselekményt, amely - mint a nyilatkozat hangsúlyozta - a biztonsági erők, a rendőrök, és az üzletemberek, valamint a középületek, továbbá a gazdasági, a humanitárius és az egyházi intézmények ellen irányulnak.

A miniszterek elítélték az Irakban végrehajtott emberrablásokat is. A nyilatkozat ugyanakkor nem tett említést az Egyesült Államok vezette koalíciós erők elleni támadásokról.

Minden lehetséges

Irak belügyminisztere a tanácskozáson beszámolt arról, hogy az elmúlt másfél évben az országban 1800 iraki rendőr, továbbá több ezer polgári személy vesztette életét különböző merényletek következtében.

A miniszter újságírók előtt hangoztatta, hogy az iraki átmeneti kormány minden tőle telhetőt megtesz a január végére kitűzött parlamenti választások megtartására. Ugyanakkor kijelentette, hogy "minden más feltevés is lehetséges marad."