Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat hónap börtönre ítélték az al-Dzsazíra riporterét Egyiptomban

2007.05.02. 16:48
Az egyiptomi nemzet érdekeinek megsértésével vádolták Hovaida Tahát, az al-Dzsazíraarab televíziós csatorna munkatársát, aki rendőri kínzásokról készített filmet Egyiptomban. A riportert hat hónap börtönre és kártérítés fizetésére ítélte az egyiptomi bíróság.

Az al-Dzsazíra arab televíziós csatorna szerint egy egyiptomi bíróság 1760 dollár (320 ezer forint) kártérítés befizetésére és hat hónap börtönre ítélte a csatorna riporterét, Hovaida Tahát, írja a BBC.

A nőt azzal vádolták, hogy megsértette az egyiptomi nemzet érdekeit, és foltot ejtett az ország hírnevén, amikor videofelvételt készített arról, amint egyiptomi rendőrök egy gyanúsítottat kínoznak.

Az al-Dzsazíra szerint a felvételen statiszták láthatóak, a videó készítői ugyanis rekonstruálták egy egyiptomi börtönben látott kínzás jeleneteit. Taha egy kétrészes dokumentumfilmet forgatott Egyiptomban, az országban gyakori rendőri kínzásokról.

Emberi jogi csoportok egyébként már korábban is azzal vádolták Egyiptomot, hogy rendőrállomásaikon gyakoriak a kínzások. Múlt évben nagy botrányt kavart egy felvétel, amelyen egy egyiptomi rendőr láthatólag szexuálisan zaklat egy gyanúsítottat. Az egyiptomi hatóságok azonban a rendőri kínzásokról szóló vádakat mindig is tagadták.

Hovaida Taha, az al-Dzsazíra riportere egyébként január 8-án hagyta volna el Egyiptomot. A 43 éves nőt azonban a kairói repülőtéren letartóztatták és őrizetbe vették.