Friderika
9 °C
18 °C

Újabb halálbrigádokkal fenyegeti az USA-t az al-Kaida

2004.02.24. 14:34
Újabb támadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat az al-Kaida terrorszervezet vezérének jobbkeze. Magnószalagról sugárzott beszédében, amelyet kedden tett közzé a dubaji székhelyű al-Dzsazíra televízió, Ajman az-Zavahiri "új halálbrigádokról" beszél, amelyek lecsapni készülnek.
"Bush, erősítsd meg védelmedet és fokozd a biztonsági intézkedéseidet, mert a muzulmán nemzet, amely légiót küldött New York és Washington ellen, elszánta magát, hogy újabb légiókat indítson útnak, amelyek sóvárognak a halál és a paradicsom után!" - mondja a szalagon Zavahiri.

"Gyűlölködő kereszteslovag"

A felvétel nyilvánvalóan a közelmúltban készült, mivel Zavahiri utal benne az amerikai elnök, George Bush egy januárban mondott beszédére is. A terroristavezér hazugságnak minősíti Bush azon állítását, amely szerint csapatai letartóztatták az al-Kaida tagjainak kétharmadát.

Egy másik tévéadó, az al-Arabíja által bejátszott másik beszédben Zavahiri ellenségnek nevezi a Francia Köztársaság elnökét. Jacques Chirac "gyűlölködő kereszteslovag", aki meg akarja tiltani muzulmán hitű leányoknak, hogy fejkendőt viseljenek az állami iskolákban - mondja a szalagon Zavahiri.

"Hitetlen rezsimek"

Egyúttal bírálja a kairói al-Azhar iszlám egyetem sejkjét, Mohamed Tantavit is. A mérsékeltnek tekintett sejk december 30-án kifejtette: a nem iszlám vallású országokban a hatóságnak joga van a fejkendő viselésének korlátozásához.

A muzulmán hitű lányoknak és asszonyoknak csak ott írja elő a Korán a kendőviselést, ahol a helyi lakosság többsége igazhitű; másutt igazodniuk kell a helyi előírásokhoz.

A Zavirinak tulajdonított hang felszólítja a muzulmánokat, hogy katonai eszközökkel harcoljanak a "hitetlen rezsimek", így az amerikai kormány, Hamid Karzai afgán elnök kormánya és az iraki ideiglenes kormányzótanács ellen. Ezekkel ugyanis értelmetlen a párbeszéd vagy más békés módszerek alkalmazása.