Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Londoni terror: őrizetben egy al-Kaida-vezető

2005.07.20. 07:16
A pakisztáni rendőrség kedden őrizetbe vette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik magas rangú vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy szoros kapcsolatban volt a londoni merényletek elkövetőivel, írta a Times című brit napilap. Közben a rendőrség kiemelte az egyik metróroncsot a föld alól.

A pakisztáni férfi egyike annak a huszonnégy személynek, akiket a rendvédelmi erők Lahorban és Karacsiban tartott razziáik során fogtak el. Jelenleg a július 7-i londoni merényletekben játszott feltételezett szerepéről hallgatják ki - írta szerdai számában a brit napilap.

"Feltételezéseink szerint a (Lahorban) őrizetbe vett személyek közül kettő vagy három kapcsolatban volt azokkal, akik pokolgépeket a helyszínre vitték, főként egyikük, aki az al-Kaida jelentős alakja. Intenzív kihallgatásnak vetjük alá őket" - jelentette ki egy magas rangú pakisztáni vezető, akit a lap idézett.

A brit hatóságok közlése szerint a július 7-i londoni merényletek az al-Kaida kézjegyét viselték magukon. A rendőrség szerint három pakisztáni és egy jamaicai származású brit állampolgár követte el a pokolgépes támadásokat a három metrószerelvényben és egy autóbuszon, amelyeknek legkevesebb 56 halálos áldozata és 700 sebesültje volt.

Az iszlámábádi hatóságok korábban közölték, hogy a három pakisztáni származású terrorista a merényletek előtti hónapokban Pakisztánban járt, és erőfeszítéseket tesznek azoknak a személyeknek a felkutatására, akikkel a merénylők Pakisztánban találkoztak.

Kiemelték az egyik felrobbantott metrókocsit

A brit rendőrség kedd este kiemelte és elszállította az Edgware Road állomásról a merényletsorozatban felrobbantott metrókocsi roncsait. A kék ponyvába burkolt roncsokat tovább vizsgálják egy biztonságos rendőrségi létesítményben. A vagonkiemelés arra utal, hogy végéhez közeledik az orvosszakértői munka a robbantások helyszínén.

A szerelvény másik felrobbantott vagonjából csak egy húsztonnás roncshalmaz maradt. Rendőrségi adatok szerint a pokolgépet az első ajtónál, az állóhelyek mellé tették le. Ebben a detonációban hét utas halt meg. A londoni metrótársaság reméli, hogy augusztus 2-án minden vonalán újraindíthatja forgalmat.