Auguszta
-4 °C
2 °C

Politikus elleni merényletre készül az al-Kaida

2004.08.11. 22:15
Magas rangú politikus elleni merénylettel indítja terrortámadásainak újabb hullámát az al-Kaida, közölte amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a Washington Times.
A merénylet, amelyre egy Oszama bin Ladentől származó nyílt üzenet adja meg a jelet, egy amerikai vagy szövetséges ország vezetője ellen irányulhat. A nevük elhallgatását kérő hivatalos személyek szerint az első merénylet helyszíne valószínűleg Szaúd-Arábia vagy Jemen lesz, a terrorszervezeti tervei egyébként "különböző helyszíneken, különböző célpontok" ellen irányul.

Az al-Kaida terveire egy pakisztánban elfogott ügynökük Mohamed Naim Nur Khan laptopján bukkantak. Khant július 13-ántartóztatták le Lahoréban, Ahmed Kalfan Ghailanival, aki tanzániai amerikai nagykövetség elleni bombatámadást követően került az FBI által leginkább keresett terroristák listájára.

Az amerikai és nemzetközi terrorelhárító erők a laptopban talált információk alapján különböző személyek után kutatnak. A megszólaltatottak szerint Nagy-Britanniában már letartóztattak valakit és további letartóztatások várhatóak.

"A következő támadásnak kettős célja van: kárt okozni az amerikai gazdaságnak és megzavarni az amerikai elnökválasztást. Az al-Kaida szerint jöjjön bárki, csak ne Bush" - vélekedtek a hivatalnokok, akik elárulták, hogy a terrorszervezet Khan elfogásakor éppen korábbi terveinek megújításával foglalkozott. A Bush-kormány augusztus 2-án öt pénzügyi intézmény fenyegetettségi fokozatának emelését rendelte el.

A Washington Timesban megjelentek szerint az al-Kaida újabban női ügynökökkel dolgozik és félő, hogy vegyi harcianyaggal feltöltött teherautókkal készül öngyilkos merényleteket elkövetni.

A Fehér Ház belföldi biztonsági tanácsadója, Frances Townsend elmondta: a kormány egy állandó információforráshoz jutott, amely egy készülő al-Kaida támadást jelez. "Tudjuk, amit hat hónapja nem tudtunk, hogy jelentős tervezési és megfigyelési munkát végeztek, hogy elérjék céljukat." - fogalmazott Townsend.