Viola
-6 °C
-2 °C

Négyszáz al-Kaida tagot küldött haza Teherán

2002.08.15. 20:58
Több mint 400 Iránban letartóztatott al-Kaida-tagot adott ki állampolgárságuknak megfelelő országok számára a teheráni kormány. Az iráni kormány kedden jelentette be a legutóbbi kiadatást, amelynek során 16 szaúdi származású feltételezett terroristát adtak át Szaúd-Arábiának. Washington diplomáciai úton szerette volna elérni, hogy a terroristák Guantanamóra kerüljenek.
A reformista újságírók által létrehozott Emruz nevű internetes újság állítása szerint egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő közölte velük azt az adatot, hogy több mint 400 Iránban letartóztatott al-Kaida-tagot adott ki állampolgárságuknak megfelelő országok számára a teheráni kormány. A hivatalos tájékoztatás ugyanakkor csak 150 al-Kaida tagról beszél, akiknek többsége szaúdi, kuvaiti, jemeni és pakisztáni volt.

Csendben hazaküldték őket

Teherán február 18-án jelentette be, hogy közel 150 "al-Kaida-szimpatizánst" vettek őrizetbe, akik a szomszédos Afganisztánból érkeztek az országba, de Kamal Harazi külügyminiszter elutasította az Egyesült Államokba való kiadatásukra vonatkozó követelést, amelyet Washington különböző diplomáciai csatornákon megfogalmazott. Az iráni sajtóban fel-felröppen a híresztelés, hogy az év elején mintegy 200 pakisztánit vettek őrizetbe a terrorszervezettel való együttműködés gyanújával, de ezt a hírt sem a kormányzat, sem a pakisztáni nagykövetség nem erősítette meg.

A teheráni kormány az utóbbi hónapokban csendben kiadta Egyiptomnak, Jordániának és Szaúd-Arábiának az al-Kaida terrorszervezet Afganisztánból Iránba menekült arab tagjait - írta hét végi számában a The Washington Post. Szaud el-Feiszal herceg, Szaúd-Arábia külügyminisztere az amerikai napilapnak nyilatkozva megerősítette a kiadások hírét, és leszögezte: ez jó példa arra, hogy Irán elkötelezte magát a terrorizmus elleni harcra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!