Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Látványos akcióra készültek az elfogott terroristák

2003.10.13. 14:33
Feltehetően újra repülőkkel támadtak volna amerikai célpontokat az al-Kaida terroristái. Az amerikai hatóságok először júniusban hallottak a tervekről, szeptemberben pedig elfogták az akciócsoport jelentős részét. A veszély azonban több kulcsszereplő szökése miatt még nem múlt el.
Több, az Egyesült Államok elleni terrorakciókra készülő al-Kaida tagot fogtak el az amerikai hatóságok - jelentette az AP. A titkosszolgálatok szeptember elején jelezték, hogy támadás készül Amerika ellen - az amerikai kormányzat ennek hatására szeptember 4-én megerősítette az emelt színtű készültséget.

Újra repülőkkel támadtak volna

A korábban nem részletezett jellegű támadásra készülő terroristák vallomásai alapján feltételezhető, hogy az al-Kaida 2001 szeptember 11-hez hasonlóan több, egyidejű akciót hajtott volna végre. Nem kizárt, hogy a terroristák újra repülőket használtak volna fegyverként akcióikhoz.

A most kézre került al-Kaidások közül többen is a szervezet magas rangú tisztjei - idézi az AP William Parisht, a Nemzetbiztonsági Minisztérium stratégiai elemzőcsoportjának vezetőjét. Parish és hatvan munkatársa dolgozik a terroristáktól szerzet információk rendszerezésén.

Többen még szökésben vannak

Az al-Kaida tervezett műveletéről júniusban hallottak először, amikor a terroristák egyik vezetője, Abu Bakr al-Azdi feladta magát Szaúd-Arábiában. Al-Azdi helyettese nemrégiben vesztette életét a szaúdi hatóságokkal folytatott tűzharcban.

Bár a csoport számos tagját elfogták, több, az akciókban aktív szerepet kapó terrorista még szökésben van - jegyezte meg Parish. Mint mondta, a fenyegetés továbbra is első helyen szerepel az Egyesült Államok elleni tervezett akciók listáján.

Az elemző egyébként nem tart egyéni merénylők öngyilkos támadásaitól. "Az al-Kaida mindig valami látványos akcióra készül" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy ez a jövőben változhat. "A jövőben felülvizsgálhatják stratégiájukat" - nyilatkozta az AP-nek.