Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Atomfegyvere lehet az al-Kaidának

2004.02.09. 07:34
Ukrajnából szerzett atomfegyvereket az al-Kaida 1998-ban - állítja a londoni al-Hayat. Az arabnyelvű napilap a terroristákhoz közeli forrásai szerint az al-Kaida arab földön nem vetné be a fegyvereket, nem kizárt azonban egy egyesült államokbeli támadás.
Taktikai atomfegyvereket szerzett be az al-Kaida hat évvel ezelőtt - jelentette a londoni al-Hayat arabnyelvű napilap. Az al-Kaidához közelálló forrásokra hivatkozó tudósítás szerint a fegyvereket 1998-ban egy Afganisztánba látogató ukrán tudóstól szerezte a terrorszervezet.

A napilap jelentését nem erősítették meg más források - írja a Haárec című izraeli napilap.

Arab földön nem támadnak

Az al-Hayat értesülései szerint a terroristák nem kívánják arab földön állomásozó amerikai csapatok ellen bevetni a fegyvert "a komoly károk miatt", amit az atombomba felrobbantása okozhat. Amennyiben azonban az al-Kaidára "olyan súlyos csapást mérnek, hogy nem marad helye a manőverezésre", akár meg is változtathatják a döntést.

Az al-Hayat beszámolója említést tesz az aktatáska méretű atomfegyverek egyesült államokbeli bevetésének lehetőségéről is, részleteket azonban nem közöl - írja a Haárec. A fegyvereket a beszámoló szerint "biztos helyen" tartják.

A Szovjetunió szétesését követő években többször is felmerült a nyugati titkosszolgálatokban, hogy az egykori szovjet atomfegyverarzenál egyes darabjai terroristák kezébe kerülhetnek. A kémjelentések szerint pár tucatnyi atomfegyvernek veszett nyoma. Egyes elméletek szerint ezek Ukrajnából tűntek el, bár az ország állítja, hogy az összes a területén raktározott atomfegyvert visszajuttatta Oroszországba.