Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az al-Kaida öngyilkos merényletekre készül Izraelben

2002.12.06. 11:07
Oszama bin Laden al-Kaida terrorhálózata öngyilkos merényletekre készül Izrael ellen - közölte pénteki számában a The Washington Post, egy amerikai megítélés szerint a terrorhálózat nevében szóló honlapra hivatkozva. Bush szerint a terroristák célja, hogy a közel-keleti béketerveket szétzúzzák.
Az arab nyelvű internetes oldal az al-Kaida új szárnyának, az állítólag Palesztinában működő Iszlám al-Kaida Szervezet megalakulásáról számol be, amely az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti tárgyalások aláaknázásán fog munkálkodni. A honlap az ellenségeskedés beszüntetését sürgeti a Palesztin Hatóság és az Izrael elleni öngyilkos merényleteket helyeslő és támogató Hamász fundamentalista csoport között.

Az al-Kaida új palesztinai szárnya "vereséget fog mérni a cionista zsidó behatolókra és vissza fogja űzni őket oda, ...ahonnan jöttek" - olvasható egyebek mellett a honlapon, amelyet a washingtoni napilap idézett.

Amerikai hírszerzési tisztségviselők véleménye szerint a honlap (www.mojahedoon.net) újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az al-Kaidának eltökélt szándéka célba venni Izraelt - írta a The Washington Post.

A béketervek ellen

Ariel Saron izraeli miniszterelnök előző nap kijelentette, hogy az al-Kaida megjelent a palesztin önkormányzatú Gázai övezetben és Libanonban, amit mind a palesztinok, mind a libanoniak visszautasítottak. Amerikai és izraeli tisztségviselők egyaránt úgy vélekednek, hogy az al-Kaida áll az izraeli turisták ellen Kenyában elkövetett öngyilkos merénylet és egy izraeli utasszállító elleni rakétatámadás mögött. A robbantásban 3 izraeli és 10 kenyai vesztette életét, az izraeli járatra kilőtt rakéták célt tévesztettek.

George W. Bush amerikai elnök szerdán megerősítette: amerikai gyanú szerint az al-Kaida közreműködött a kenyai támadásokban. Az amerikai vezető megvádolta a terroristákat, hogy a közel-keleti béketervek szétzúzásán mesterkednek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!