Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az al-Kaidára felesküdő amerikaiakat fogtak el

2005.05.30. 19:35
Csapdába csalt két, a terroristákat támogatta arab-amerikait az FBI. A Boca Raton-i orvos és a New York-i harművészet-oktató az al-Kaidának akart hűségesküt tenni, de csak egy FBI-ügynökig jutottak el.

Az al-Kaida terrorszervezet segítésére szőtt összeesküvéssel gyanúsítanak az Egyesült Államokban két arab származású amerikai állampolgárt, egy floridai orvost és egy harcművészeteket oktató New York-i férfit a The New York Times hétfői jelentése szerint. Az FBI a múlt hét végén tartóztatta le a Boca Raton-i Rafiq Abdus Sabir orvost és Tarik Shah New York-i lakost.

Mindkettőjük ellen egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtottak be vádindítványt.

A két férfi hűségesküt tett az al-Kaida terrorszervezetnek, illetve egy, magát az al-Kaida képviselőjének kiadó FBI-ügynöknek. Rafiq Abdus Sabir az ügyészség szerint felajánlotta, hogy sebesült "szent harcosokat" gyógykezel Szaúd-Arábiában, Tarik Shah pedig készségét fejezte ki arra, hogy a közelharcot oktasson dzsihádra készülő muzulmán testvéreinek az Egyesült Államokban.

A két férfi az amerikai igazságügyi tárca közlése szerint azokon a találkozókon ajánlotta fel segítségét, amelyeket "egy bizalmas forrással", és egy al-Kaida-tagnak álcázott FBI-ügynökkel tartottak. A "bizalmas forrás" mibenléte vagy kiléte nem derül ki a beszámolóból. Rafiq Abdus Sabir ezen a héten csütörtökön indult volna Szaúd-Arábiába.

A vádlottakat 15 év börtönre és negyedmillió dolláros pénzbüntetésre ítélhetik, ha bűnösnek találják.