Piroska
-2 °C
5 °C

Nyári terrorra készül az al-Kaida?

2004.05.26. 09:26
Ébredeznek az al-Kaida alvóügynökei az amerikai titkosszolgálatok szerint. A terrorelhárítók attól tartanak, hogy a jobboldali spanyol kormány választási vereségén fellelkesedett terroristák más országok szavazásait is merényletekkel befolyásolnák. Célpont lehet az athéni olimpia is.
"Jobban aggódom, mint karácsonykor" - jelentette ki a Washington Postnak az amerikai titkosszolgálatok egyik vezető beosztású munkatársa. A neve elhallgatását kérő nyilatkozó szerint a választási kampányidőszak, ha lehet, még az év végi ünnepi szezonnál is nagyobb terrorfenyegetettséget jelent.

Ébredő ügynökök

A szövetségi hatóságok több forrásból is úgy értesültek, hogy az al-Kaida alvóügynök-hálózata aktiválására készül. A terrorszervezet a titkosszolgálatok értesülései szerint nagyszabású merényletre készül a nyáron, erre utal legalábbis a lehallgatott "terrorista-csevely". A félelmeket egy hónapja beszerzett, hitelesnek minősített értesülések is alátámasztják - írja a Post.

A titkosszolgálatok szerint támadási célpont lehet a szombati washingtoni II. világháborús emléknap, a világ vezető gazdasági hatalmainak június eleji georgiai csúcstalálkozója, az athéni olimpia, illetve az elnökjelölő pártgyűlések is.

A Post értesülései szerint a kormányhivatalokban felmerült a terrorfenyegetettségi riadó fokának emelése is, bár a nemzetvédelmi minisztérium szerint erre jelenleg még nincs szükség.

Befolyásolnák a választásokat

A lapnak nyilatkozó terrorelhárítók szerint az al-Kaida fellelkesült a március 11-i madridi merényletek sikerén. Mivel a közel kétszáz halottat követelő robbantás egyenesen vezetett a Bush politikáját támogató jobboldali kormány bukásához, a terroristák más országok választásainak befolyásolására is készülhetnek - írja a lap. "Itt vannak és a jelek szerint készülődnek" - jelentette ki az Egyesült Államokban tartózkodó, egyelőre még azonosítatlan terroristákról egy magas rangú titkosszolgálati forrás.

A lap által megszólaltatott antiterrorizmus-szakértők szerint az al-Kaida ráadásul "látványos" akcióra készül. A terrorszervezet sok embert akar egyszerre meggyilkolni, repülőket, hajókat rabolhatnak el. Egy kisebb öngyilkos merénylet "gyenge kísérletnek" tűnne a szervezetet támogatók szemében - írja a Post.